DRET A DECIDIR
Misc 04/04/2014

L’aposta sobiranista suma suports empresarials

El president de la farmacèutica Grifols anima Artur Mas a no “arronsar-se”

Toni Garganté / Roger Mateos
3 min

BarcelonaNo està acostumat Artur Mas a escoltar en públic mostres de suport al dret a decidir per boca de grans empresaris, molts dels quals temorosos que el procés desemboqui en una trencadissa política que acabi posant en risc les seves inversions. És per això que el pronunciament explícit d’ahir del president de Grifols, adreçant-se a Mas, va sorprendre els assistents en la inauguració d’una nova fàbrica d’aquesta multinacional farmacèutica a Parets del Vallès. “Sé que està passant moments difícils, però té una determinació. Tiri endavant i no s’arronsi”, va dir Víctor Grífols per encoratjar el president de la Generalitat.

La seva crida anava acompanyada d’una reflexió que suggeria a Mas la mateixa recepta que s’aplica ell en moments de dificultats. “Quan una organització té un objectiu clar, no s’ha d’espantar per les crítiques. Amb fermesa i determinació es pot arribar molt lluny. I aquest missatge li trasllado a vostè”, va reblar el cap de la farmacèutica catalana, després d’explicar l’estratègia d’internacionalització del seu grup.

Mas va agrair la picada d’ullet del president de Grifols, una empresa que va posar com a exemple pel fet de “crear feina, internacionalitzar-se i ser referència en mercats tan complexos com el dels Estats Units”. Per Mas, el creixent procés d’internacionalització de l’economia catalana “és la clau” per ajudar el país a sortir de la crisi. Després d’escoltar les paraules d’ànim de Víctor Grífols, va invocar el pragmatisme del món econòmic per desacreditar els que atien el discurs de la por per oposar-se al procés sobiranista. “Davant d’alguns missatges apocalíptics que arriben en aquest moment, el sentit comú en l’economia s’acaba imposant per sobre de qualsevol altra estratègia”, va afirmar.

No era la primera vegada que unes declaracions de Víctor Grífols cobraven protagonisme polític. Tres dies abans de les eleccions catalanes del 25 de novembre del 2012, va insinuar que no tornaria a invertir a Espanya, queixós pel fet que les administracions públiques paguessin tard les factures dels hospitals. Grifols és un dels principals proveïdors d’hemoderivats. El desembre de l’any passat, unes paraules seves van tornar a deixar cua. “Preguntar per la independència a una empresa és com preguntar si la companyia creu en Déu. Les empreses no tenen opinió”, va respondre a un periodista que s’interessava pel seu parer al voltant de la consulta.

Nova inversió de 20 milions

Tot i el seu elevat grau d’internacionalització, Grifols manté les seves inversions a l’Estat. La nova planta de fraccionament de plasma, inaugurada ahir amb un pressupost de 20 milions d’euros, permet duplicar la capacitat del centre de producció fins als 4,2 milions de litres anuals. Aquest projecte preveu generar de manera progressiva 100 llocs de treball i forma part d’un conjunt d’inversions de 600 milions fins al 2016, que es concentraran especialment als Estats Units. Grifols, que cotitza a l’Íbex-35 i al Nasdaq nord-americà, va tancar l’any passat amb una facturació de 2.740 milions d’euros.

No va ser l’únic acte amb empresaris que tenia programat ahir Mas. Al vespre va reunir-se amb la cúpula de Pimec, dues setmanes després de l’acte Diguem prou organitzat per la patronal de la petita i mitjana empresa, que es va tancar amb crits d’“independència” de bona part de l’auditori. En la reunió d’ahir es va acordar crear una comissió de treball per analitzar els “greuges” denunciats per Pimec, com ara les sancions a les empreses que cometen una infracció. També es va decidir que Pimec participi en l’elaboració de la llei de simplificació dels tràmits administratius que prepara el Govern.

Paral·lelament, la consulta del 9-N va rebre ahir una altra adhesió. La Confederació de Comerç de Catalunya va sumar-se a la campanya Un país normal d’Òmnium Cultural. Amb el lema 9-N. És normal que un país decideixi el seu model de comerç, totes dues entitats han editat milers de cartells i fulls volants. L’objectiu és reivindicar el dret a decidir també per triar un model comercial propi per a Catalunya.

Rosell no hi veu unanimitat

Entre els menys proclius a avalar el camí cap a l’estat propi hi ha el president de la patronal CEOE, Joan Rosell, que ahir, però, va admetre que el rebuig al sobiranisme no és unànime dins del món econòmic. “Hi ha empresaris familiars, multinacionals, els que exporten, els que venen en territori espanyol i moltíssims que només venen en territori català, i al final opinen com la societat catalana, hi ha una diversitat molt gran”, va reconèixer.

stats