Misc 03/12/2013

L'OTAN descarta l'adhesió d'un estat català sense l'aval espanyol

Laia Forès
1 min
El secretari general de l'OTAN, Anders Fogh Rasmussen.

Brussel·lesLa hipotètica pertinença a l'OTAN d'una Catalunya independent no és un tema que estigui sobre la taula en el debat polític català, però l'Aliança Atlàntica va voler advertir ahir tant el Govern d'Artur Mas com l'executiu d'Escòcia que l'adhesió d'un nou estat requeriria el "consens" de tots els aliats. Aquest necessari consens implica que el govern espanyol podria vetar l'eventual entrada de Catalunya -o d'Escòcia- si demanés l'adhesió a l'Aliança Atlàntica. "En general, qualsevol nació que s'incorporés a l'Aliança necessitaria obtenir el consens de tots els aliats de l'OTAN", va assegurar ahir la portaveu de l'organització transatlàntica, Oana Lungescu.

A diferència del que ha passat amb la Unió Europea, el debat sobre l'OTAN ha generat escassos posicionaments polítics a Catalunya. La pertinença al club europeu i a la moneda única sí que és una qüestió d'interès, però l'Aliança Atlàntica no és una prioritat. Els partits polítics catalans han passat de puntetes pels temes de defensa en el debat sobre el procés sobiranista. No hi ha una aposta clara sobre si una Catalunya independent tindria exèrcit. I encara menys sobre si entraria a l'OTAN.

Escòcia inicia converses

A Escòcia, en canvi, el govern d'Alex Salmond ha parlat obertament de la seva voluntat de pertànyer a l'organització transatlàntica i, de fet, assegura que ja hi ha iniciat converses. Fonts de l'OTAN, però, neguen que s'hagi iniciat cap negociació amb Escòcia. "El nostre únic interlocutor és el Regne Unit", van assegurar fonts de l'organització a l'ARA.

stats