CORRUPCIÓ
Misc 17/04/2014

La Junta i el govern espanyol xoquen per un cas de frau massiu

La policia detecta fins a 40 milions desviats de cursos per a aturats

Fede Duran
3 min
Susana Díaz (PSOE) és, des del setembre del 2013, la presidenta de la Junta. Va rellevar José Antonio Griñán, imputat pel cas dels ERO.

SevillaL’Andalusia política es torna a enfrontar al seu pitjor fantasma: el de la corrupció. Aquesta vegada el guió és complex i el pols de fons temible. Els cursos de formació a parats són la llavor de la sospita en una comunitat amb un 36% d’atur. La policia i la Fiscalia Anticorrupció investiguen possibles fraus continuats entre el 2007 i el 2013, període en el qual la Junta va gestionar 2.875 milions procedents de la UE i l’Estat. Fonts policials adverteixen que la quantitat contaminada podria ascendir a entre 20 i 40 milions, lluny encara dels 1.200 que s’atribueixen al cas dels ERO. La realitat, doncs, rebaixaria el titular, tal com va explicar ahir el conseller d’Educació, Cultura i Esport, Luciano Alonso: oficialment, les potencials irregularitats es circumscriuen a Màlaga i a l’any 2010. La Seguretat Social va sol·licitar informació sobre 17 expedients taxats conjuntament en 1,5 milions.

Absent la presidenta, Susana Díaz, del PSOE, el desplegament defensiu va correspondre a Alonso, responsable final de les polítiques de formació des que el departament d’Ocupació en va perdre les competències el 2013. Contrariat, va apuntar directament al ministeri de l’Interior, al qual considera filtrador interessat de la notícia per desgastar la Junta. A l’executiu andalús li grinyola el moment per tres raons: la fragilitat de l’aliança PSOE-IU després del desallotjament de la Corrala Utopía i el combat a cara descoberta entre els socis per fer prevaldre les seves tesis; la proximitat de les eleccions europees -el 25-M serà el primer gran termòmetre per a Rajoy (i per a Díaz) abans de les municipals del 2015-, i, finalment, la urgent necessitat que el PP té de donar a conèixer el seu nou líder, Juan Manuel Moreno, que ahir assumia com a certes les informacions publicades i exigia a la presidenta una compareixença parlamentària extraordinària i “una investigació”.

Discurs del greuge

Interior va negar les acusacions de la Junta, que va assajar el discurs del greuge. “És una causa general contra Andalusia”, defensava Alonso, “i això significa dir que sindicats, CEA [la patronal andalusa], autònoms, Creu Roja, ONCE, universitats, ajuntaments, diputacions i mancomunitats han estat durant tots aquests anys còmplices de corrupció de la Junta”. La Comissió Europea es va sumar a la polèmica i va subratllar que esperava “aclariments” sobre la destinació dels 1.155 milions que ha aportat per formar parats els últims set anys.

Els dubtes parteixen de la mateixa trama. Tot i que la policia s’aferra a la gastada imatge de la punta de l’iceberg, i malgrat que al·lega que les bosses de frau més importants podrien ser a Granada i Almeria, les indagacions no han traspassat encara Màlaga. Es detecten dos defectes fonamentals: persones inscrites en cursos que mai van rebre (unes 300) i unes 1.000 entitats (empreses, sindicats, intermediaris...) que no van complir els requisits imposats per llei al beneficiari.

El 2010 la Junta va activar 480 requeriments de documentació i 56 de reintegrament. Els disset casos sondejats per la Seguretat Social estarien inclosos en aquest grup. Es tracta d’onze societats limitades, dues societats civils, dues patronals i dos empresaris particulars.

Alonso va descriure el modus operandi de l’administració andalusa tan bé com va poder: “En el moment de la concessió es tramita una ordre de pagament pel 75% de l’import. El 25% restant queda supeditat a la justificació de la subvenció, i a si s’ajusta al que s’ha fet, procés en el qual actualment es troben [les empreses investigades]”. El conseller va recordar que la Junta ha incorporat a totes les seves convocatòries d’ajudes les recomanacions de la Intervenció General i la Cambra de Comptes andalusa.

La llosa de la presidenta

El gran temor del socialisme andalús és que aquest episodi enfonsi encara més la imatge de Díaz. Després de l’escàndol dels ERO, amb dos expresidents -Manuel Chaves i José Antonio Griñán- en el punt de mira, un altre cas de corrupció de grans dimensions podria ser la seva làpida prematura.

stats