Publicitat
Publicitat

DRET A DECIDIR

Identifiquen quatre policies per filtrar fotos dels jutges pro 9-N

La trentena de magistrats van denunciar vulneració de la privacitat

A mesura que la temperatura política va pujant es fa més evident que alguns comandaments del cossos i forces de seguretat de l’Estat estan disposats a jugar brut en favor de determinats interessos partidistes. A la passada campanya electoral catalana, agents de la unitat de delinqüència econòmica i fiscal del Cos Nacional de Policia redactaven un informe apòcrif sobre casos de corrupció que implicarien Artur Mas i la família Pujol, pel qual ningú ha assumit responsabilitats. Aquesta setmana l’ARA explicava que agents de la unitat d’afers interns del CNP estaven intimidant i prenent declaració, d’esquena als jutges, als seus companys que investiguen els casos de corrupció que esquitxen el PP. I ahir mateix es va saber que tres inspectors i un agent del cos estan darrere de la filtració al diari espanyolista La Razón -denunciada a la justícia- de les fotos de la trentena de magistrats que fa unes setmanes van fer públic un manifest a favor de la consulta del 9-N.

Ha estat la mateixa Policia Nacional la que, seguint el rastre informàtic als seus sistemes de dades, ha identificat els responsables de la filtració. Segons van explicar a Efe fonts judicials, el mateix CNP va ser el que va remetre ahir al titular del jutjat d’instrucció 22 de Barcelona, que instrueix el cas, un informe en què identificava els quatre funcionaris, que estan adscrits a comissaries de Madrid, Barcelona i Alcalá de Henares. Ells haurien tingut accés a les bases de dades del document nacional d’identitat a partir de les quals el diari que dirigeix Francisco Marhuenda va fer una informació amb les seves fotos titulada “La conspiració dels 33 jutges sobiranistes”.

Un cop rebut l’informe, el jutge l’ha enviat a la Fiscalia, que, segons fonts jurídiques, ara es mostrarà partidària que el jutge els citi a declarar com a imputats per la filtració. En l’escrit que denuncia el cas els magistrats deien que prop de 25 fotografies eren les que apareixen als seus carnets d’identitat. Per això en les seves denúncies van fer constar delictes de revelació de secrets i vulneració del dret de privacitat de dades de caràcter personal. Arran de la denúncia al març el magistrat va obrir una investigació.

Dret a decidir dins la Constitució

En el seu manifest els jutges, magistrats d’audiències provincials i de primera instància, deien que el dret a decidir és possible dins de la Constitució vigent i afirmaven que Catalunya té dret a decidir la seva relació amb Espanya, segons la legislació internacional. Jutges per la Democràcia va situar dins la llibertat d’expressió el seu manifest i el ministre de Justícia, Alberto Ruiz-Gallardón, va evitar polemitzar-hi.

Xavier González de Rivera, portaveu dels jutges signants, explicava ahir a l’ARA que esperava que amb els mitjans de què disposa la policia espanyola fos capaç d’identificar els autors de la filtració. “Era difícil que n’escapessin, al marge de quina sigui la voluntat política del ministre de l’Interior o d’algú altre amb aquest assumpte”, deia.

El magistrat es mostrava sorprès que els agents fossin de comissaries diferents i, segons sembla, un d’ells està adscrit a afers interns. González de Rivera explica que es plantegen actuar contra el diari que dirigeix Francisco Marhuenda.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 10/12/2017

Consultar aquesta edició en PDF