OBSERVATORI
Política 12/10/2014

IB3, fires i sobrassades

i
Jaume Perelló
2 min

Quan jo vaig començar en això de la televisió, un directe valia una pasta i el productor havia de justificar i molt la conveniència de l’operatiu. Avui, la tecnologia ha baixat enormement el cost i això fa que ja no calgui gaire criteri a l’hora de triar quants directes pot tenir un informatiu. Són, a més, un gran aliat del pa i circ. Aquest mateix divendres, una bona periodista hagué de posar-se davant la càmera i, ‘en rigorós directe’, informar per a tot Balears que a Palma un tub de l’aire condicionat d’un bar s’havia cremat.

El directe, els teòrics de la comunicació ho han estudiat prou, s’associa a la notícia de manera automàtica. Live, que en diuen els nord-americans, quan omplen els seus informatius d’espectaculars persecucions entre la policia i els dolents. Aquí no tenim aquest nivell de succeïts, però sempre es pot cremar un tub.

Aquesta ‘vida en directe’ que ens ofereix actualment IB3 és de tot menys informació. Mentre xuten succeïts de tercera categoria a balquena, no han de parlar de les qüestions que preocupen els ciutadans. Per saber quina serà l’escaleta d’un informatiu, basta anar de bon matí a les previsions del Govern. Una per una, les accions dels consellers, per intranscendents que siguin, constitueixen la principal font d’aliment d’una televisió (avui no tenc espai per a la ràdio) que aspira a complaure els seus caporals polítics.

Fora dels informatius, programes fotocopiats i basats en la ridiculització del camp o les anècdotes. Cap espai per parlar dels desnonats, de la corrupció, de la situació de la llengua i la cultura, o de les malifetes territorials, i un en tota la legislatura per parlar d’educació, amb convidats revisats pel polit buró. Només sobrassades, “uep com anam l’amo” i fires, moltes fires.

Aquest resultat no és culpa únicament del PP, tot i que n’és el principal responsable. Matas la va crear a l’engròs i, de tan provincià que era, va creure que si importava el conegut com a clan de la xufa, professionals valencians que, en alguns casos, no els volien ni per fer el nyap de Canal 9, la televisió prendria força.

Si va ser esperpèntic tenir el vicepresident de màxim responsable, també ho ha estat tenir un exsenador i actual candidat a Calvià. I és un insult a l’audiència i la confirmació que se’n foten del servei públic posar ara un altre militant del PP, que té com a credencial la pepera televisió d’Inca, on es feien els vídeos de la campanya de Rafel Torres, ara sota mínims, amb un únic empleat, que és el seu fill. Mentrestant, grans professionals es troben a l’atur. Però, clar, si no tens carnet, no interesses.

stats