DRETS SOCIALS
Política 04/03/2016

El Govern es fa un vestit paritari a mida

El barem per fixar la igualtat de gènere en els alts càrrecs posa en el mateix sac consellers i assessors

Jaume Vinyas
3 min
El conseller de Presidència i portaveu de l’Executiu, Marc Pons, presentant el projecte de llei d’igualtat en la roda de premsa posterior al Consell de Govern.

PalmaEl Govern es dóna per satisfet amb el seu nivell de paritat, tot i que la relació d’homes i dones al capdavant de les conselleries i les direccions generals és de 36 a 17 respectivament, més del doble. L’Executiu prefereix comptar tots els càrrecs polítics, és a dir, aquells que es nomenen a dit. Dins del sac, s’inclouen els secretaris generals, els caps de gabinet i de premsa i els assessors. En aquest nivell, els comptes quadren: el 56% són homes i el 44% dones. Amb aquest barem, el Govern compleix amb els mínims que marca el projecte de llei d’igualtat, on l’administració estarà obligada a complir amb una proporció màxima de 60-40%.

“Les matemàtiques són les matemàtiques. Estam complint”, va afirmar el conseller de Presidència, Marc Pons, quan se li va demanar per aquesta qüestió en la roda de premsa posterior al Consell de Govern.

El portaveu del Govern va reconèixer que “és cert” que, per circumstàncies particulars, en algunes conselleries hi ha més homes que dones. Amb tot, va voler destacar els progressos en matèria d’Igualtat arran del canvi d’Executiu: “Veníem d’un Govern d’homes i ara tenim una dona presidenta. Això no havia passat mai”. Quan s’aprovi la nova llei, un Govern com el de José Ramón Bauzá, que només tenia homes com a consellers, en tindria prou a reservar els càrrecs de cap de premsa a dones per complir amb la llei.

L’Executiu ha aprovat aquest projecte de llei coincidint amb la imminent celebració del Dia internacional de la dona, el proper 8 de març.

Més protecció a les dones

La paritat a l’administració és només un dels aspectes que regularà el projecte de llei d’igualtat, que iniciarà el tràmit parlamentari amb un text bastant similar al de l’avantprojecte presentat el mes de novembre passat. Ara, però, té el suport de l’Institut Balear de la Dona i d’un centenar d’associacions més. Marc Pons la va qualificar de “progressista, compromesa i valenta”. Tal com va avançar en el seu moment la consellera d’Afers Socials, Fina Santiago, una de les grans novetats és la tipificació de l’impagament de les pensions als excònjuges com a violència econòmica, un concepte que serà reconegut com un dels sis tipus de violència masclista. En aquest sentit, la voluntat del Govern és reconèixer el dret d’aquestes dones a rebre les mateixes ajudes i prestacions que les víctimes d’agressions físiques o psicològiques.

La llei -que es preveu que s’aprovarà abans de l’estiu- prohibirà la concessió de subvencions, beques o ajuts a les empreses sancionades o condemnades per pràctiques laborals discriminatòries.

Recursos mínims garantits

L’administració, per la seva banda, estarà obligada a disposar d’uns recursos mínims per atendre les víctimes. En aquest sentit, haurà de garantir una plaça en un centre d’acollida per cada 3.500 dones i un centre d’atenció i assistència psicològica per cada 100.000 dones. Per primera vegada, es fixa un règim sancionador (amb multes de 3.000 a 90.000 euros) per a les empreses i entitats públiques que infringeixin la normativa.

En aquest sentit, es considerarà una infracció lleu el fet que un centre educatiu elabori, utilitzi i difongui llibres de text o bé materials didàctics que presentin les persones com a inferiors o superiors en funció del sexe o que difonguin una imatge estereotipada de la dona. Els centres educatius, a més a més, hauran de disposar d’una persona responsable encarregada de posar en marxa projectes coeducatius que fomentin la construcció de relacions igualitàries.

Les infraccions greus pretenen garantir la protecció de les dades de les víctimes de la violència masclista. Així, el text actual preveu multes d’entre 3.000 a 30.000 euros contra els centres que incompleixin amb l’obligació de confidencialitat respecte de dades personals, socials i sanitàries inclosos en expedients de dones agredides.

Seran considerades infraccions molt greus les reiteracions de les infraccions lleus o greus.

stats