TURISME
Misc 10/04/2014

El Govern sanciona 57 webs de pisos turístics il·legals

Els portals ‘online’, la majoria estatals, s’enfronten a multes que van dels 3.000 als 30.000 euros

Elisabet Escriche
2 min

BarcelonaLa direcció general de Turisme (DGT) ha sancionat des de l’estiu del 2012 un total de 57 pàgines web que comercialitzen pisos turístics irregulars. La DGT, amb el suport de l’Agència Catalana del Consum, va iniciar fa més d’un any i mig un rastreig de les webs que ofereixen aquest tipus d’allotjaments. En total van analitzar prop de 2.000 pàgines online, de les quals es va fer un requeriment formal perquè legalitzessin la seva situació a 253. D’aquestes s’ha obert un expedient sancionador a 57, la majoria per obstrucció de l’activitat inspectora i per infracció del Codi de Consum de Catalunya. Aquesta cinquantena d’empreses s’enfronten a una multa que pot anar des dels 3.000 fins als 30.000 euros.

La majoria dels portals sancionats són de l’estat espanyol, tot i que també n’hi ha d’europeus -bàsicament de França, Alemanya i Holanda- i algun de fora de la Unió Europea. “Aquest tipus d’oferta no regularitzada representa una competència deslleial amb altres tipus d’allotjament que paguen impostos i que han de complir uns determinats requisits de qualitat”, va denunciar ahir el conseller d’empresa i Ocupació, Felip Puig, durant la sessió de control al Govern que se celebrava en el ple del Parlament de Catalunya. Pel conseller, aquesta situació d’il·legalitat també és un “perjudici” per als clients i “distorsiona” l’oferta de qualitat per la qual treballa el sector turístic català. “Creiem que l’oferta turística ha de continuar basant-se en una bona concertació amb la gestió privada i en un sector regulat, censat i categoritzat. L’administració prendrà mesures perquè sigui així”, va deixar clar Puig.

El conseller d’Empresa i Ocupació va recordar que d’ençà que es va reformar la llei de turisme, el 2012, és obligatori que la publicitat de qualsevol allotjament turístic mostri el número de registre que acredita la seva regularització. En cas que no el tingui serà considerat il·legal i serà l’establiment que no s’ha identificat correctament qui haurà de demostrar la seva situació de legalitat.

Puig va defensar la proliferació de webs que comercialitzen aquest tipus d’allotjaments. “Aquest nou mitjà, però, obre possibilitats a l’economia submergida”, va reconèixer el conseller.

Regularitzats un 30% dels apartaments

Del mig milió de places d’apartaments i habitatges d’ús turístic que la Generalitat creu que hi ha a Catalunya se n’han legalitzat poc més de 150.000 des del començament del procés d’ordenació i legalització d’aquest tipus d’allotjaments, l’estiu del 2012. En total són 26.000 establiments entre apartaments, habitatges o habitacions d’ús turístic. El sector creu que serà “molt complicat” regularitzar tota l’oferta perquè hi ha molt d’intrusisme per part de particulars.

stats