REFORMA DE L'ADMINISTRACIÓ
Política 29/06/2013

El Govern permetrà que uns pocs funcionaris facin feina a ca seva

Aprova un decret per implantar el teletreball, però molt restringit

Q. Torres
2 min

Palma.Balears es converteix en la segona comunitat, després de Castella-Lleó, que permet el teletreball als seus funcionaris. La mesura, aprovada ahir pel Consell de Govern, possibilita que alguns empleats públics de Serveis Generals (no s'hi inclouen ni els sanitaris ni els docents) puguin exercir les seves funcions des del propi domicili un màxim de tres dies per setmana. Segons els sindicats, dels 3.600 funcionaris de Serveis Generals, no seran més d'una cinquantena els que es podran acollir a aquesta mesura per les moltes restriccions amb què es començarà a aplicar.

Aquesta modalitat de feina només la podran exercir els treballadors que no facin tasques de tipus presencial ni d'atenció al públic. Per exemple, podran acollir-se al teletreball els qui es dediquen a l'elaboració d'informes, assessoria o correcció i traducció de documents, entre altres. No podran fer feina des de ca seva els caps ni aquells que utilitzin dades protegides, perquè el Govern no té mecanismes per garantir la protecció de dades. Per més endavant, quan tingui garantits canals de dades protegides, es podrà ampliar el nombre de beneficiats.

Els empleats que s'acullin al teletreball hauran d'aportar els recursos materials per poder-ho fer i fer-se càrrec de les despeses que se'n derivin, com la compra d'un ordinador o el pagament de la tarifa de connexió a internet i del manteniment del material. Tindran un superior que els supervisarà i funcionaran per objectius, i no amb un horari preestablert, tot i que s'acordaran unes franges horàries de connexió amb el lloc de feina.

Grups prioritaris

Els qui compleixin els requisits ho hauran de sol·licitar i els departaments de recursos humans de cada conselleria ho autoritzaran o no en funció de les sol·licituds i la disponibilitat de personal. El Govern donarà prioritat per exercir aquesta modalitat laboral a aquells empleats amb càrregues familiars, discapacitats o víctimes de violència de gènere, entre altres. Els permisos per treballar des de casa seran de tres mesos fins a un màxim d'un any, encara que en alguns casos es podrà prorrogar fins a un total de 18 mesos.

La portaveu del Govern i consellera d'Administracions Públiques, Núria Riera, defensà la implantació del teletreball com una mesura per modernitzar l'administració, millorar la productivitat, afavorir la conciliació i, fins i tot, reduir despeses en desplaçaments i energia. Riera, però, no va voler concretar quin nombre de treballadors públics és susceptible d'acollir-s'hi i destacà que la mesura està consensuada amb els sindicats, que s'han queixat darrerament que la consellera ha donat per negociades qüestions que no ho estaven.

stats