01/04/2015

El Govern obligarà els lobis a fer pública la seva agenda d’alt nivell

2 min
El Govern obligarà els lobis a fer pública la seva agenda d’alt nivell

BarcelonaLa tasca d’influència dels lobis sobre els poders públics a Catalunya s’haurà d’ajustar, a partir de mitjans d’any, a unes regles de joc concretes que dificultaran les pressions opaques. El Govern està enllestint un decret per crear un “registre de grups d’interès” i regular-ne les gestions que facin per mirar d’influir en les polítiques de la Generalitat i del seu sector públic. El decret -que se sotmetrà a exposició pública durant aquest mes d’abril i s’aprovarà a principis de juliol- deriva de la llei de transparència aprovada al desembre pel Parlament.

D’entrada, tots els col·lectius professionals, sindicats, patronals, consultories o entitats de tot tipus que pretenguin ser escoltats a l’hora d’elaborar normatives que afectin el seu àmbit d’interès s’hauran d’inscriure al registre i presentar una declaració responsable en què es detalli quins són els seus objectius, s’aclareixi si reben subvencions i s’especifiqui en quin àmbit pensen influir. Cada any els lobis inscrits hauran d’informar de les seves activitats de pressió, incloses les reunions mantingudes amb alts càrrecs de l’administració catalana. A més, hauran d’acatar un codi de conducta que definirà el Govern.

De totes aquestes gestions n’haurà de donar compte el Govern. Cada sis mesos el departament de Justícia, que encapçala Germà Gordó, farà pública l’estadística de lobis registrats i les accions que han dut a terme per intentar que els seus criteris prevalguin en la presa de decisions de les polítiques públiques. El decret preveurà procediments sancionadors per a qui amagui informació o incompleixi el codi ètic. En els casos més greus es pot arribar a cancel·lar la inscripció dels grups d’interès que incompleixin el decret, que automàticament trobarien tancades les portes dels despatxos del Govern. El Síndic de Greuges, la Sindicatura de Comptes, l’Oficina Antifrau o els mateixos ciutadans podran denunciar la vulneració de les normes, tot i que també els responsables del registre podran actuar d’ofici.

Primer marc regulador a l’Estat

Queda per definir -al marge del decret que prepara el Govern- quines serien les sancions per als alts càrrecs que es prestessin a reunir-se amb lobis no registrats. Tampoc es pot garantir que aquests controls seran suficients per evitar pressions a altes instàncies encara més discretes que no deixin empremta en els informes que anirà publicant periòdicament la Generalitat. Fonts de la conselleria de Justícia, però, posen en relleu que es tracta d’una mesura “pionera” a tot l’estat espanyol, on fins ara no s’ha regulat mai l’activitat dels grups d’interès.

Per poder elaborar el decret el Govern s’ha emmirallat en els marcs normatius d’altres països europeus i, especialment, de l’Eurocambra i de la Comissió Europea. L’objectiu, segons fonts de Justícia, és reforçar la transparència i la participació ciutadana i del teixit associatiu en les polítiques de la Generalitat. Posar llum sobre les activitats dels lobis permetrà, asseguren, “superar els tòpics negatius” que pesen sobre aquests grups i obstaculitzar les males pràctiques. El repte és acabar amb l’opacitat en què s’emparava fins ara la corrupció.

stats