MEDI AMBIENT
Política 18/03/2016

El Govern es fa fort en la defensa del territori

El projecte de llei d’avaluació d’impacte ambiental simplifica els tràmits de protecció d’espais d’interès

Jaume Vinyas
3 min
El Govern es fa fort en la defensa del territori

PalmaEl Consell de Govern va aprovar ahir un projecte de llei que intenta posar ordre en un aspecte de l’ordenació territorial que diversos governs han manipulat a voluntat: el procediment d’avaluació ambiental. La normativa anterior data de 2006 però ha patit profundes modificacions. La nova normativa és un text dens que pretén regular accions tan diverses com el procés per autoritzar prospeccions petrolíferes i les infames party boats (festes en vaixells) en espais naturals, tan de moda l’estiu passat a Eivissa i a Formentera.

El conseller de Medi Ambient, Vicenç Vidal, va destacar que el nou text suposa “una fita important en aquesta terra”, i va destacar que s’ha redactat amb l’“esperit de simplificar” i amb l’objectiu de “donar claredat, transparència i seguretat jurídica”. El Govern estava obligat a canviar la normativa el 2014 per adaptar-se a la nova llei estatal de 2013, però el darrer conseller, va dir Vidal, no ho va fer. Ara, assegura, amb les noves normes del joc, “els promotors ja sabran el que podran fer”.

Prioritat a l’interès públic El Govern pretén simplificar els processos per protegir espais d’interès ambiental en els casos de no disposar del vistiplau d’alguns dels propietaris afectats. Actualment, per declarar un Pla d’Ordenació de Recursos Naturals (PORN), es requereix, com a mínim, el consens del 50% dels propietaris. Si no s’arribava a aquest quòrum, és necessari redactar una llei específica i aprovar-la al Parlament. Si el Parlament aprova el text tal com va ser presentat ahir, s’eliminarà aquest requisit i el Consell de Govern podrà protegir territori independentment de la voluntat dels propietaris. “El fet determinant és el valor ambiental, no l’opinió de la propietat”, va afirmar Vidal.

La Comissió de Medi Ambient de les Illes (CMAIB) surt molt reforçada amb el nou redactat, ja que es reestructura i es confirma com l’ens responsable de l’avaluació ambiental a la comunitat. El projecte de llei, fins i tot, estableix que l’Estat estarà obligat a consultar amb el CMAIB totes les actuacions que afectin el territori balear. En cas que l’Estat no compleixi, el Govern declarà nul aquell projecte. Vidal va posar com a exemple la polèmica per les prospeccions petrolíferes. Davant els dubtes que va suscitar aquest punt entre els periodistes, el conseller va reiterar que la mesura “encaixa dins la llei estatal” i, finalment, va matisar que aquestes consultes “obligatòries” seran preceptives, és a dir, no vinculants.

Una altra novetat relativa al CMAIB és la introducció del caràcter públic de les seves sessions. D’aquesta manera, els projectes d’avaluació ambiental s’hauran de penjar íntegrament a la web corporativa i hauran d’incloure tots els arguments tècnics i polítics.

‘Party boats’ i pedreres La nova norma introdueix, a petició del Parlament, una regulació de les festes en vaixells que s’han posat de moda els darrers estius. Es prohibirà aquest tipus d’activitat, lligada al turisme de borratxera, als espais protegits. El Parc Natural de ses Salines, a Eivissa i Formentera, serà l’espai que es beneficiarà més d’aquesta mesura, tot i que Vidal va afirmar que ja havia detectat l’arribada d’aquest fenomen a Mallorca, concretament al Parc Natural de Montdragó i als voltants de la Dragonera.

La normativa pretén unificar les diverses modificacions que s’han anat introduint al llarg dels anys i derogació totes les excepcions autoritzades en normatives de caràcter sectorial. Vidal va citar expressament, en aquest punt, les pedreres que, fins ara, no estaven obligades a realitzar tot el procés d’avaluació ambiental. Vicenç Vidal va reiterar que la llei procura simplificar la tramitació sense perdre el rigor i l’exigència en la preservació ambiental. En aquest sentit, va destacar que s’exclou de l’autorització administrativa preceptiva de l’administració hidràulica un seguit d’obres menors, o que se simplifica la tramitació dels projectes de la Xarxa Natura 2000 en alguns casos.

Un projecte de llei dens i de llarg abast

‘Party boats’

Les infames festes en vaixells que s’han posat de moda els darrers estius quedaran prohibides dins espais protegits.

Pedreres

Es derogarà l’excepció que permetia a aquestes instal·lacions quedar obertes sense sotmetre’s al procés complet d’avaluació ambiental.

Camins per accedir a la costa

La disposició final modifica la Llei per a la conservació dels espais de rellevància ambiental (LECO) i recull unes modificacions d’actualització de les regulacions d’ús públic dels espais de rellevància ambiental, motivada per la necessitat d’atendre l’increment de pressió que pateixen.

Prospeccions petrolíferes

El Govern de les Illes Balears declararà nuls els projectes estatals que no tramitin una consulta preceptiva prèvia. La Comissió de Medi Ambient de les Illes serà l’ens encarregat.

stats