AJUSTAMENTS
Política 03/08/2013

El Govern fixa el dèficit del 2012 en 476 milions

Tanca el compte general i renova els endeutaments

Jaume Perelló
2 min
Els ajustaments i retallades han tret milers de ciutadans al carrer i han reduït la despesa pública 634 milions d'euros.

Palma.El Consell de Govern va aprovar ahir el "tancament" del compte general de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears (CAIB) de l'exercici 2012, que fixa el dèficit en un 1,78%, xifra que equival a 476 milions d'euros. La portaveu de l'Executiu autonòmic, Núria Riera, va destacar, com ja havia dit aquesta setmana el conseller Josep Vicent Marí, que el dèficit aconseguit el 2012 ha estat possible "gràcies a l'esforç d'ajust considerable" que va fer l'any anterior de 634 milions d'euros.

La consellera portaveu diu que és l'ajustament "més important realitzat en la història de la Comunitat Autònoma en un any". Balears havia finalitzat el 2011 amb un dèficit de 1.116 milions d'euros, el 4,19% del PIB autonòmic d'aquell any.

Segons el text refós de la Llei de finances, el compte general de la Comunitat comprèn les operacions pressupostàries, patrimonials i de tresoreria dutes a terme durant l'exercici 2012.

Ara que s'ha aprovat aquest compte, es trametrà al Parlament, a la Sindicatura de Comptes de les Balears i al Tribunal de Comptes.

Endeutament

Tot i els ajustaments, l'important endeutament de la Comunitat Autònoma obliga el Govern a anar ratificant operacions de crèdit per tal de continuar fent front a les obligacions compromeses. Ahir, els membres del Consell de Govern votaren la continuïtat de diverses operacions d'endeutament corresponents a l'any anterior, entre les quals hi ha la de 842.500.000 d'euros del primer pla de pagament a proveïdors de la CAIB.

Aquest endeutament va permetre liquidar 245.339 factures corresponents al 2011 i es va formalitzar a través de la signatura d'onze préstecs amb diverses entitats i exercicis anteriors.

A més, el Consell de Govern va ratificar tres operacions d'endeutament a llarg termini formalitzades el 2012 en l'àmbit de la línia de finançament directe ICO, destinada al pagament de venciment de capitals i interessos, que varen sumar 70.990.000 d'euros.

Així també, s'han confirmat altres operacions d'endeutament a llarg termini realitzades l'any passat per 475 milions d'euros, entre les quals es troben els 275 milions d'euros de l'emissió de deute públic aprovada el 2012, amb venciments el 2013 i 2014.

L'Executiu, així mateix, va acordar l'aportació de 12,9 milions d'euros per contractar la prestació a domicili del servei de teràpies respiratòries i altres tècniques de ventilació assistida als usuaris derivats per l'IB-Salut. D'aquesta manera, aquests pacients no s'hauran de desplaçar i rebran l'assistència a casa. La partida es carregarà sobre el pressupost 2013-2015.

El Consell de Govern va acceptar també l'aportació de 7.790.000 euros per a la gestió del Programa de Prestacions Bàsiques de Serveis Socials mitjançant un conveni amb el Consell de Mallorca i un altre amb el de Menorca.

El laboratori de l'Institut d'Investigació Sanitària de les Illes Balears, ubicat a l'hospital Son Espases, disposarà de 633.000 per a equipament general, segons acordà ahir el Govern.

stats