POLÈMICA PER LA LLENGUA
Política 16/04/2014

Gómez diu que IB3 salarà perquè és “oral”

El vicepresident assegura que la televisió és un “diàleg” entre el presentador i l’espectador

Jaume Perelló/xavi Gispert
2 min

Palma.El vicepresident del Govern, Antonio Gómez, considera més que justificada la implantació de l’article salat en els informatius d’IB3 perquè, segons va manifestar ahir al Parlament en resposta al diputat del PSIB Cosme Bonet, “ens trobam davant un ús oral de la llengua, en el qual es produeix un diàleg entre el presentador i l’espectador”.

Aquesta reflexió “tècnica” del vicepresident va ser la resposta de l’Executiu a la dura crítica de Bonet, que va acusar el Govern de “rompre les normes de convivència lingüística i de degradar la llengua pròpia de les Illes Balears”, amb la seva intenció d’introduir el salat en els informatius. “La mar acabarà sent sa mar, que sona i significa una altra cosa”, explicà el diputat.

Antonio Gómez va advertir que aquest posicionament del PSIB es troba “a l’esquerra de MÉS i, amb aquests postulats, li pot passar, si m’accepta un consell, com a CIU, que al final la gent s’estimi més l’original i voti ERC, o sigui, MÉS en el seu cas”, li etzibà el vicepresident.

Segons el màxim responsable polític d’IB3, la decisió és una iniciativa de l’ens, basada en criteris “tècnics de l’Institut d’Estudis Catalans”. Possiblement Gómez es referia a l’Institut d’Estudis Baleàrics, que dirigeix Antoni Vera.

Cosme Bonet va voler recordar el paper de la UIB com a organisme de referència en matèria lingüística “tal com marca l’article 35 de l’Estatut d’Autonomia”. El vicepresident va insistir que forma part de la defensa de les modalitats i que aquesta decisió la prendrà un organisme “autònom”, com és IB3.

Indignació a la UIB

Per la seva banda, la Universitat de les Illes Balears (UIB) va recordar ahir que els models de llengua culta i formal que ara es volen eradicar “són d’un alt valor i estrictament necessaris per a la preservació de la llengua”.

La UIB, a més, assegura que la introducció de l’article salat i altres elements propis del parlar col·loquial en els registres formals de la llengua pública “significaria un trencament amb la tradició illenca, general d’ençà del segle XIII, un desbaratament del sistema de registres i un trencament amb la resta de la comunitat lingüística”.

El Consell de Direcció de la UIB, d’acord amb el departament de Filologia Catalana i Lingüística General i el Servei Lingüístic, va reiterar el seu oferiment d’assessorament, com a màxima institució oficial consultiva.

En el comunicat fet públic ahir, la UIB mostra la seva preocupació per les informacions aparegudes sobre la possibilitat que els mitjans de comunicació públics de les Illes emetin a partir d’ara els informatius i altres programes de registre formal en un català dialectal, especialment amb la introducció de l’article salat en aquests registres.

El comunivat de la Universitat confirma que amb la iniciativa del Govern “es malmet la llengua catalana estàndard, que a les nostres illes es fa servir amb consens de la societat i sense cap mena de conflicte”.

stats