LLEI POLÈMICA
Misc 23/01/2014

Gallardón s'enroca en l'avortament i Rajoy ja admet controvèrsies

i
M. Eugènia Quetglas
2 min
El president espanyol, Mariano Rajoy, ahir durant el ple del Congrés.

Madrid.L'avantprojecte de l'avortament, tal com es va presentar a la Moncloa el 20 de desembre, té els dies comptats. El mateix president Mariano Rajoy va admetre ahir en seu parlamentària que la reforma té "punts controvertits" que se sotmetran a debat. El principal escull amb què toparà serà l'ideòleg de la llei, perquè ahir el ministre de Justícia, Alberto Ruiz-Gallardón, es va mostrar més enrocat que mai en els seus postulats. La sessió de control va servir perquè la manca de sintonia dels barons populars es traslladés a la bancada blava del Congrés. Això sí, amb els matisos de la moderació que sempre traspua Rajoy, que, al cap i a la fi, es va comprometre a legislar la futura llei de l'avortament "amb sensibilitat i delicadesa".

Rajoy no va fer una defensa tancada de la llei Gallardón com la que va fer fa un mes i no va desaprofitar l'ocasió per deixar caure que els que van trencar el consens al voltant de l'avortament van ser els socialistes. Però va explicar, interpel·lat pel BNG, que ell no busca una legislació d'acord amb els principis de cap persona i de cap sector, sinó d'acord amb la doctrina constitucional, "respectuosa amb els drets de tots" i que valgui per a la majoria de la societat. Rajoy intentava així desmentir que impulsa aquesta reforma per acontentar els ultraconservadors.

No obstant, Gallardón no va abaixar el cap i en lloc de mantenir la línia marcada pel seu cap de files va anar a la jugular del PSOE. Va etzibar que no hi ha garanties que en el futur els socialistes no intentin legislar davant "una persona efectivament nascuda" amb la mateixa postura, "profundament egoista", que, al seu parer, té ara amb els concebuts o no nascuts. El ministre va llançar una idea tan enrevessada que l'ala socialista no va reaccionar.

Després, en acabar el ple, la número dos del PSOE, Elena Valenciano, que l'havia interpel·lat, va assegurar que Gallardón "havia perdut els papers" i va demanar-li que retirés la frase en la qual acusava als socialistes "de ser presumptes assassins o de poder arribar a ser-ho".Tot va acabar amb un nou estira-i-arronsa entre el PP i el PSOE.

El no de Le Pen

Mentrestant, més veus europees giren l'esquena a la llei Gallardón.La líder del partit ultradretà francès Front Nacional (FN), Marine Le Pen, va assegurar ahir que no donaria suport a una llei sobre l'avortament com la que prepara el PP. Va explicar que no es planteja limitar l'accés a l'avortament a França, tot i que creu que no ha de ser un mètode contraceptiu més.

stats