Política 19/01/2018

Eivissa no tindrà pisos turístics

Armando Tur
2 min
Apartaments de la Platja d'en Bossa.

EivissaL’illa d’Eivissa continuarà sent lliure de pisos turístics, un cop acabi el termini de zonificacions que estableix la Llei balear de turisme, el qual conclou el pròxim mes de juny. Només Sant Joan havia demanat la possibilitat de zonificar a favor d’aquesta activitat a Portinatx i a Sant Vicent de sa Cala, però el Consell insular tancà a principis d’aquesta setmana la porta a qualsevol proposta, després que el president Vicent Torres es reunís amb l’alcalde del municipi del nord de l’illa, Antoni Marí ‘Carraca’. El Consell es manté així ferm en la coherència que suposa la declaració d’emergència d’habitatge que estableix la Llei balear d’habitatge i que deixa enlaire els problemes d’accés a una casa que es pateix a tots els municipis eivissencs.

Però aquesta coherència no s’entén igual des de Sant Joan. L’alcalde lamentà que, “si ho hagués sabut abans”, s’hauria “estalviat la feina” que suposa haver de fer la zonificació; a més, creu que el Consell d’Eivissa “ha canviat de criteri” en qüestió de mesos. Així mateix, diu que aquesta contundència en contra dels pisos turístics no va ser tan clara en la reunió amb el president del Consell i que se’n va assabentar per la premsa. També es resigna a acceptar el que decideixi el Consell d’Eivissa, que és qui en té les competències, tal com ja va explicar la presidenta del Govern, Francina Armengol, qui assegurà que la decisió que prengués el Consell estava basada en “estudis de camp” que justificaven la seva decisió.

Repartiment de places turístiques

D’altra banda, la llei ha de servir per saber com es repartiran les places turístiques. A diferència de Mallorca, Eivissa no va crear un consorci i, per tant, les places no es repartiran entre els municipis, sinó que les gestionarà directament el Consell. Ara mateix la màxima institució illenca disposa d’unes 9.000 places a la seva borsa i els propers mesos haurà de decidir a què les vol destinar (hotels, apartaments, xalets...).

En qualsevol cas, el director insular de Turisme, Vicent Torres Benet, va assegurar ahir des de Fitur que el Consell “exhaurirà els terminis” perquè ha de decidir què fer o, fins i tot, si destinen places que ja estan ocupades a algunes de les activitats que proposa la llei. Això significaria que no podria haver-hi una nova alta fins que no hi hagués na baixa. Ara mateix el sostre turístic d’Eivissa està en unes 100.000 places legals, segons el Consell d’Eivissa, però la llei considera la possibilitat de poder fer créixer aquest nombre.

stats