EUSKADI BUSCA LA PAU
Política 23/08/2013

Eguiguren vol l'alliberament d'Otegi i acostar els presos

El líder socialista, que va dir que "en un país intel·ligent cal deixar actuar els líders", va justificar la seva petició considerant que només Otegi pot dir a Batasuna "coses que no li agrada sentir"

Ara
1 min

Sant Sebastià."L'esquerra abertzale necessita un líder capaç de trencar amb el PNB". Amb aquestes declaracions, el president del Partit Socialista d'Euskadi (PSE-EE) i una de les cares més visibles del procés de pau i de la declaració d'alto el foc permanent d'ETA, Jesús Eguiguren, va demanar ahir l'alliberament del líder de l'esquerra abertzale, Arnaldo Otegi, i l'acostament dels presos d'ETA. Eguiguren es va preguntar què hauria passat si durant la transició Felipe González o Alfonso Guerra haguessin estat empresonats o no s'hagués legalitzat el PCE.

El líder socialista, que va dir que "en un país intel·ligent cal deixar actuar els líders", va justificar la seva petició considerant que només Otegi pot dir a Batasuna "coses que no li agrada sentir". Així, Eguiguren va parlar d'un trencament dels abertzales amb el "cordó umbilical" del PNB. Tres anys després del cessament definitiu de l'activitat armada, el líder socialista va apuntar que és responsabilitat del govern de Mariano Rajoy "que ETA formi part del passat". En aquest sentit, va demanar que es busquin totes les fórmules que ofereix el dret penal espanyol per acabar amb la política de dispersió dels reclusos, que segons va dir "no té sentit". Eguiguren, que desconeix si hi haurà un desarmament d'ETA els pròxims mesos, va denunciar que Euskadi hagi passat de ser "un problema per a Espanya" a ser "l'oasi basc" que Espanya no ha volgut afrontar.

Polèmica d'Artola

D'altra banda, sindicats policials van demanar ahir a la fiscalia que actuï contra Jone Artola -membre de partits il·legalitzats- després que aparegués vestida de txupinera a les festes de Bilbao tot i que el jutge en suspengués de manera cautelar el seu nombrament.

stats