Política 23/12/2017

ERC només preveu investir Puigdemont

Rovira reclama al govern espanyol que dialogui

Aleix Moldes
2 min
La secretària general d’ERC, Marta Rovira, ahir després de la reunió de l’executiva ampliada del partit per valorar els resultats de les eleccions.

BarcelonaNo hi ha hagut canvi d’hegemonia en el sobiranisme, i el 21-D ERC es va veure superada per només 10.000 vots per l’efecte Puigdemont. La primera conseqüència ha sigut l’acceptació de la derrota per part dels republicans, que, tot i fer els millors resultats de la seva història, assumeixen que la ciutadania ha optat per la “restitució del Govern legítim” que plantejava Junts per Catalunya. Ahir, després de la reunió de l’executiva ampliada del partit, la número 2 d’Esquerra, Marta Rovira, va garantir que “només” treballaran per crear les condicions que facin possible que Carles Puigdemont torni a ser investit. “No preveiem cap alternativa a Puigdemont”, va remarcar la secretària general dels republicans, que va evitar comprometre’s a investir a cap altre candidat de la llista del president.

Els resultats electorals han canviat l’actitud pública d’Esquerra, que en privat continua considerant pràcticament impossible la investidura de Puigdemont. Durant la campanya els republicans es van mostrar clarament escèptics amb una opció que consideraven “poc realista”, i fins i tot van instar JxCat a definir una alternativa al “president legítim”. “Per molta aspiració que tinguin, hem de ser realistes. És evident, i ho sap tothom, que si els consellers a l’exili posen els peus a Catalunya seran immediatament detinguts i posats a la presó, de la qual no sortiran durant molt de temps”, explicava el conseller i número 5 d’ERC per Barcelona, Carles Mundó, en una entrevista a l’ARA.

Ara la prioritat “és que es restableixi la normalitat democràtica i Puigdemont pugui tornar de Brussel·les”, va dir Rovira. I per això ERC reclama al president espanyol, Mariano Rajoy, que “posi fi a l’exili forçós i a la presó injusta” en què continua el seu líder, Oriol Junqueras, a més del conseller Joaquim Forn i els Jordis. “Dins l’espai independentista els ciutadans han decidit que es restitueixi el Govern legítim, i nosaltres emplacem l’Estat a acceptar aquests resultats”, va subratllar Rovira, que va tornar a demanar a Rajoy que segui a la taula de negociació per dialogar tant amb Puigdemont com amb Junqueras.

Un Govern de concentració

Els republicans, que ja han parlat amb Puigdemont però encara no ho han pogut fer amb Junqueras, demanen que es conformi un Govern a favor de la República “tan ràpid com sigui possible”. I, com fa mesos que prediquen, posen com a primera opció un “Govern de concentració” que també inclogui la CUP. Una opció que ara per ara no preveuen a Junts per Catalunya, centrats a intentar restablir el mateix Govern que va cessar l’Estat en aplicació de l’article 155 de la Constitució.

Una altra de les incògnites que Rovira no va resoldre ahir és què passarà amb els 8 diputats a la presó (Oriol Junqueras, Joaquim Forn i Jordi Sànchez) i a l’exili (Carles Puigdemont, Toni Comín, Meritxell Serret, Clara Ponsatí i Lluís Puig).

stats