ELECCIONS EUROPEES
Misc 01/12/2013

ERC durà Terricabras a Europa en un gest per obrir-se a la societat

Junqueras vol afermar-se en l'espai de l'esquerra nacional malgrat el pacte amb CiU

M.c.
3 min

Barcelona.Amb la negociació sobre les coalicions electorals de les europees del maig del 2014 encara pendent de tancar-se -tot i que ERC té molt avançada la negociació amb Bildu, PSM i BNG, i la possibilitat de llista conjunta pel sí que promou CDC es refreda també pel veto d'Unió i ICV-, els republicans van mostrar ahir la intenció de controlar els tempos i fer via. El president del partit, Oriol Junqueras, i la secretària general, Marta Rovira, van comunicar a l'executiva -que la va avalar- i al consell nacional la seva proposta de candidat per a les eleccions del maig. Amb la tria de Josep Maria Terricabras, la cúpula republicana referma la intenció d'implicar directament en el procés polític del país independents de prestigi i "compromís insubornable" amb la defensa dels drets nacionals i socials de Catalunya. Rovira el va presentar al consell nacional com "un home de profunds valors, candidat de país i per al país", una definició que buscava accentuar el caràcter transversal d'una figura de fermes conviccions progressistes.

Amb la incorporació d'un independent com Terricabras -que pren el relleu al capdavant de la candidatura europea a Junqueras-, el partit vol enviar un doble missatge. Per una banda, "el protagonisme creixent de la societat civil" en el camí cap a l'exercici del dret a l'autodeterminació i, per l'altra, i davant el pacte de legislatura amb CiU, deixar clara la voluntat d'ERC d'afermar-se en l'espai ideològic de l'esquerra nacional que planteja la independència no com un objectiu en si mateix sinó com a eina per construir "la República independent més socialment avançada d'Europa". Nascut a Calella el 1946, Terricabras té una dilatada trajectòria acadèmica. És catedràtic de filosofia de la UdG, doctorat per la UB i la Universitat de Münster (Alemanya), director de la Càtedra Ferrater Mora i membre de l'Institut d'Estudis Catalans.

Candidat de consens

Malgrat que no té el carnet d'ERC, sí que se n'havia situat a l'òrbita. En les últimes eleccions catalanes ja va tancar la llista per Girona. El líder d'ERC li havia proposat que encapçalés per a la demarcació el 25-N del 2012, però va declinar-ho perquè estava convalescent per un accident de trànsit.

Ahir el consell nacional va aprovar el reglament d'unes eventuals primàries si hi hagués algun altre aspirant a encapçalar la candidatura, cosa improbable tenint en compte el llarg aplaudiment amb què els consellers nacionals van rebre la tria de Junqueras.

El candidat de la direcció d'ERC domina cinc idiomes: català, castellà, anglès, alemany i francès. Les negociacions pel cap de llista a les europees les ha conduït amb màxima discreció la cúpula republicana. Segons les fonts consultades per l'ARA, l'anunci del candidat no condiciona les negociacions d'eventuals coalicions electorals. El perfil de Terricabras és tan compatible amb una llista conjunta pel sí a l'estat català com per encapçalar-ne una de les esquerres nacionals.

Aval abertzale

De fet, ahir el dirigent de Sortu -partit majoritari a Bildu- Pernando Barrena va mostrar simpatia amb el candidat republicà. "Molt bona elecció d'Esquerra en escollir Josep Maria Terricabras com a candidat. Enhorabona, professor!", va piular a Twitter. Ell mateix, però, conscient de la incomoditat que provoca tot plegat a la CUP, que corre el risc de quedar-se sense els aliats tradicionals, va aclarir després que Terricabras és el candidat d'ERC i "no d'una possible coalició que avui no existeix".

Pregunta i data per fer creïble el procés

La secretària general d'ERC va instar ahir a l'acord per a la data i la pregunta per "fer creïble" el procés cap al referèndum. I va reiterar que no pensen renunciar a una pregunta "clara, senzilla, sense confusions i de resposta binària". Un mes abans que expiri el termini per acordar la data, la pregunta i el mètode, va alertar implícitament ICV i Unió que "la política no pot girar l'esquena a la majoria del país". Per això va reivindicar que ERC es limita a vehicular la proposta de pregunta del Consell Assessor i de l'ANC, que és la mateixa a què respondran els escocesos. A més, va avisar que "s'equivocaran" els partits que "pretenguin embolicar la troca" i entregar el procés a les "elits polítiques i econòmiques".

stats