Política 08/08/2013

Cues de fins a tres hores als accessos a la colònia britànica

J.f.
2 min
Cues de fins a tres hores als accessos a la colònia britànica

Madrid.Malgrat que segons el govern britànic l'executiu espanyol es va comprometre ahir al matí a relaxar els controls d'accés a Gibraltar, al migdia es van tornar a repetir les llargues cues dels últims dies. Van haver-hi embussos de fins a tres hores per entrar i sortir de la colònia britànica, segons va explicar a Efe el portaveu de l'Associació de Treballadors Espanyols a Gibraltar (Ascteg).

Les llargues cues -inferiors, però, a les de cinc hores del cap de setmana passat- van generar fins i tot "baralles" entre algunes persones que estaven esperant per entrar en cotxe al Penyal. A la tarda la situació es va tornar a normalitzar.

L'increment dels controls fronterers també ha comportat que més persones es desplacin en motocicleta en lloc de fer servir el cotxe per accedir a Gibraltar, segons va indicar el mateix portaveu a l'agència.

Detenció de tres pescadors

Enmig d'aquest clima de tensió, la policia de Gibraltar va detenir dimarts a la matinada tres pescadors espanyols veïns de la Línea de la Concepción (Cadis) per un suposat delicte de contraban de tabac. També van ser arrestats tres ciutadans gibraltarenys que eren a la platja de la badia de la colònia on estava navegant el pesquer.

Segons el govern de la ciutat britànica, el pesquer retingut estava sent investigat des de feia temps per la policia gibraltarenya per la seva suposada vinculació al contraban, segons informacions que la Guàrdia Civil hauria proporcionat al Penyal. L'executiu va voler subratllar, a més, que la intervenció "és aliena a la legislació en matèria de pesca o de protecció de la natura".

Els convenis de pesca i les àrees de sobirania marítima estan en el rerefons de la disputa entre Gibraltar i Espanya. La polèmica va esclatar fa dues setmanes quan les autoritats de la colònia van tirar blocs de formigó en unes aigües que consideren seves però que Espanya també al·lega que li pertanyen i en les quals navegaven pescadors andalusos, que ara ja no poden fer-ho.

stats