CORRUPCIÓ
Misc 16/08/2013

La cessió de poders de Cospedal a Bárcenas no l'eximia de dirigir "tots els serveis" del PP

Va dir al jutge que el control de les donacions requeia en el tresorer, cosa que contradiu els estatuts del partit

Joan Faus
3 min

Madrid.La secretària general del PP, María Dolores de Cospedal, va dir dimecres, en la seva declaració com a testimoni davant del jutge de l'Audiència Nacional Pablo Ruz, que el control de les donacions i la comptabilitat del PP era "exclusivament de la tresoreria" i que la secretaria general del partit no en feia cap "control aliè" perquè no li corresponia aquesta tasca. D'aquesta manera, Cospedal va descarregar tota la responsabilitat sobre el finançament, legal o il·legal, de la formació en els tresorers Álvaro Lapuerta, fins al 2008, i Luis Bárcenas, fins al 2010.

No obstant, aquesta versió, tal com van assenyalar dimecres els advocats de l'acusació, contradiu els estatuts del PP. La normativa del partit estableix en el seu article 42 que, entre un ventall de funcions, "correspon" al secretari general "la direcció de tots els serveis del partit i la direcció del seu personal". És a dir, que Cospedal havia de supervisar de facto tot el que passés al PP quan Bárcenas era tresorer i això inclou, òbviament, la comptabilitat. Segons l'article 45 dels estatuts, el tresorer del partit "desenvoluparà les funcions que legalment li corresponguin i aquelles que li encomani el comitè executiu". La responsabilitat d'executar els acords d'aquest comitè també recau en el secretari general, segons l'article 42.

Poder notarial per a Bárcenas

La incògnita és si Cospedal veritablement estava al corrent de la comptabilitat de la formació conservadora o va confiar massa en Bárcenas. Tot sembla indicar que es tracta d'una combinació de les dues vies. De fet, un altre document acredita les competències que havia de dur a terme la secretària general i els plens poders econòmics de què gaudia Bárcenas. A l'octubre del 2008, quan feia només quatre mesos que havia estat designada número dos del PP en el convuls congrés de València, Cospedal va firmar un poder notarial en què conferia al llavors tresorer totes les facultats econòmiques que li corresponien a ella com a secretària general.

El poder, de 22 pàgines, que Cospedal va signar a Madrid l'1 d'octubre del 2008 davant del notari Francisco Calderón, descriu la llarga llista d'atribucions que els estatuts del PP atorguen a la secretària general, i que ella va cedir a Bárcenas. Per exemple, "les més àmplies competències per a l'administració, disposició i representació dels béns i interessos del partit".

D'entre aquestes competències, hi ha la facultat de "cobrar el que correspon" en nom del PP, "obrir o continuar comptes corrents", poder "retirar [diners] en metàl·lic d'aquests comptes per mitjà de xecs o talons" i també "ingressar en metàl·lic" en aquests comptes oficials del partit. Disposa, a més, del dret a "personar-se en bancs, fins i tot el d'Espanya, i les seves sucursals, on hi hagi llogades caixes particulars i obrir-les, extraient o ingressant efectiu, valors o documents, i podent repetir l'operació tantes vegades com ho consideri oportú". En resum, el càrrec de secretari general del PP inclou la competència d'efectuar "tots els actes de normal administració [del partit] i especialment de disposició de fons".

Totes aquestes competències les va adquirir Bárcenas -així com d'altres de jurídiques-, però la clau de tot plegat és que en principi, segons fonts judicials, la delegació d'atribucions que va fer Cospedal no l'eximia de complir les seves responsabilitats com a secretària general del PP. És a dir, totes les facultats inherents al càrrec abans assenyalades i la funció més important de "direcció de tots els serveis del partit".

Amb tot aquest escenari de fons, el jutge Ruz haurà de determinar ara si Cospedal va incomplir les seves funcions i efectivament no sabia res de la comptabilitat, si Bárcenas va ocultar-li informació, o si bé coneixia amb detall la suposada caixa B de la formació que servia per pagar sobresous en negre als seus dirigents a partir de donacions d'empreses per sobre del permès per la llei. En la seva declaració judicial, la secretària general va negar haver cobrat en negre i que hi hagués una caixa B quan va accedir al càrrec, però respecte a la situació prèvia al 2008 es va limitar a afirmar que no li "consta" cap irregularitat. La mateixa anàlisi haurà de fer Ruz amb Javier Arenas -secretari general entre el 1999 i 2002-, ja que, segons algunes fonts polítiques, també hauria delegat funcions a Bárcenas quan aquest era gerent popular.

Sorprenent silenci del partit

Sorprentment, cap membre del PP va valorar ahir la declaració de dimecres de Cospedal, en què va atribuir al llavors president del partit, Mariano Rajoy, i Arenas l'acord econòmic amb Bárcenas el març del 2010 perquè aquest abandonés teòricament el PP. Una culpabilització que segur que no va caure gens bé a la Moncloa i a la seu de Génova.

stats