Política 26/06/2013

Condemnats a pagar 160.000 euros a un pacient a qui no informaren bé

La sentència de primera instància va ser absolutòria per als sanitaris perquè es va considerar que el pacient havia signat un consentiment informat

Ara Balears
1 min

Palma.L'Audiència de Palma ha condemnat un cirurgià i un anestesista a pagar 160.217 euros a un home que va patir una parada cardiorespiratòria quan se li estava practicant una liposucció.

Tot i que va poder ser reanimat, a conseqüència de la intervenció li va ser diagnosticada una anòxia cerebral, amb desorientació, limitacions de llenguatge, dèficit cognitiu, ansietat, símptomes obsessius-compulsius i somatització, entre d'altres problemes de salut. Té declarada una incapacitat total i permanent.

La sentència de primera instància va ser absolutòria per als sanitaris perquè es va considerar que el pacient havia signat un consentiment informat. El tribunal de la secció tercera de l'Audiència ha resolt que el pacient no va ser ben informat. Així, segons consta en la sentència, allò que va firmar el pacient el dia abans de la intervenció és una autorització per a la difusió científica de les imatges de l'operació, descrit després d'un altre de consentiment informat, sota el qual no apareix cap firma. Quant a l'anestèsia, sols hi ha un imprès denominat "examen preparatori", en el qual només hi ha un apartat de consentiment informat amb la firma del pacient, però amb cap tipus d'informació especificada.

El tribunal adverteix que en cap cas el consentiment que es dóna mitjançant documents que no aporten cap informació serveix per conformar correctament el consentiment informat. Qualifica els documents que es limiten a obtenir simplement la firma del pacient d'"èticament i legalment invàlids" i no proporcionen la informació que interessa i exigeix la norma.

stats