19/06/2015

Compromís per aturar els peus a la LOMQE

3 min
DIÀLEG 
 L’esquerra reuní la comunitat educativa la setmana passada per abordar la LOMQE.

PalmaUn dels primers assumptes a què haurà de fer front el nou Govern de les Illes Balears que resulti de les negociacions actuals serà la de “mitigar” els efectes de la polèmica implantació de la LOMQE a ESO i Batxillerat a partir del setembre que ve. Els partits de l’esquerra -PSIB, MÉS, Podem i Gent per Formentera- feren pública ahir la declaració que haurà de marcar l’acció del nou conseller d’Educació.

El document preveu que el primer Consell de Govern del nou Executiu “adoptarà les mesures legals o reglamentàries adients per iniciar de manera immediata la derogació que es consideri necessària de la normativa autonòmica de desplegament de la LOMQE”. Significa això que el nou Govern derogarà en el primer Consell de Govern els decrets aprovats el mes de maig passat per Núria Riera en contra del criteri del Consell Escolar de les Illes Balears? No està gaire clar, perquè el text no ho especifica, però sembla difícil que així sigui perquè no es poden derogar els decrets sense tenir redactats els que els han de substituir. A més, previsiblement el nou conseller o consellera d’Educació voldrà seguir amb els tràmits legals i de participació, aquests darrers tan injuriats durant la legislatura passada, per fer les modificacions pertinents dels currículums que pal·liïn els efectes de la llei. Per tant, s’entén que el nou Executiu aposta per la modificació dels currículums actuals, però difícilment es pot avançar ara de quina manera i en quins terminis s’executarà fins que no hi hagi un conseller o consellera d’Educació i un equip designat.

El que sí serà immediat és la reversió de la retallada sobre el professorat, ja que la declaració de l’esquerra diu que “el curs que ve es mantindrà la plantilla global dels centres i no es disminuiran les hores assignades a les àrees afectades (principalment música, plàstica i tecnologia), sempre que el nombre de grups del centre no variï”.

No caldrà canviar els llibres

El propòsit del nou Govern és “començar el curs escolar amb la màxima normalitat” i “reduir les incerteses” de la comunitat educativa. Per això, des de la nova Conselleria d’Educació es donarà suport als instituts “perquè no hagin de canviar els llibres de text”, en el marc de l’autonomia que tenen els centres en aquest sentit. Com es concreta això? Doncs si alguns aspectes del currículum no figuren en els llibres anteriors a la LOMQE, “s’afavorirà que els centres articulin mesures per evitar problemes als estudiants”. A més, la Conselleria impulsarà la política de reutilització dels llibres i “donarà tot el suport necessari al professorat perquè pugui generar, compartir i utilitzar materials didàctics lliures de drets d’autor”.

Contra la LOMQE

L’esquerra vol deixar molt clara la seva oposició total a la LOMQE i aquestes mesures “pal·liatives” es complementaran també amb un paper actiu com a Comunitat Autònoma rebel a la Llei Wert. Així, a part d’una declaració institucional contra la LOMQE per part del Consell de Govern per demanar-ne la derogació, PSIB, MÉS, Podem i Gent per Formentera impulsaran al Parlament balear una proposició de llei al Congrés dels Diputats per modificar el calendari d’implantació de la llei, competència de l’Estat en tant que la LOMQE és una llei orgànica. Igualment, es preveu fer front comú amb altres governs autonòmics per sol·licitar una nova llei educativa.

Resposta positiva

Des de l’Assemblea de Docents reberen de manera “esperaçadora” l’anunci de mesures immediates. “Tot i que no es diu explícitament, nosaltres interpretam que aquesta immediata derogació tindrà efectes sobre el mateix començament del pròxim curs”, digué el col·ectiu, que no afluixa i declarà que “no pot concebre altra lectura” que no impliqui que la normativa actual deixi de ser-ho les properes setmanes.

FAPA manifestà la seva confiança en el nou Govern i desitjà que “entre tots puguem conduir la situació pel millor camí per aconseguir així un inici de curs responsable”. Demanà la constitució del nou Govern “com més aviat millor” per evitar també “més actuacions del Govern en funcions”.

Els decrets, als Jutjats

Precisament, l’Assemblea de Docents anuncià ahir que ha presentat quatre recursos contenciosos administratius contra els decrets aprovats per l’encara consellera en funcions, Núria Riera, que regulen els currículums LOMQE d’ESO i Batxillerat i les respectives ordres d’aplicació. Els docents tenen “sospites” que hi ha hagut irregularitats en la tramitació d’aquesta normativa, com hauria indicat el Consell Consultiu, apunta el portaveu de l’Assemblea, Iñaki Aicart.

stats