24/06/2015

Colau no s’implicarà a fons en la campanya de l’aliança d’esquerres

3 min
Colau no s’implicarà a fons en la campanya de l’aliança d’esquerres

BarcelonaCondicionades pel calendari -les dates obliguen a teixir un acord amb rapidesa-, les quatre forces que participen en les negociacions per bastir una candidatura de confluència de l’esquerra alternativa de cara al 27-S treballen contra rellotge per assolir una entesa. Representants d’ICV, EUiA, Podem i Procés Constituent es van tornar a reunir dilluns, una cimera que va servir per avançar en la configuració del projecte. L’ARA va avançar diumenge que en les converses s’havia proposat que la llista que en sorgeixi pugui adoptar el nom d’Ara Catalunya, una marca que s’emmiralla en el projecte madrileny de Manuela Carmena (Ahora Madrid). Va ser l’alternativa plantejada pels ecosocialistes i encara no s’ha pres una decisió definitiva sobre la qüestió. Els ecosocialistes van fer aquest pas davant de l’evidència que Barcelona en Comú recelava de cedir el nom que té registrat -per crear una eventual Catalunya en Comú-, perquè l’equip de l’alcaldessa vol mantenir l’autonomia del seu projecte.

Colau i el seu nucli dur entenen que han de marcar certa distància amb la confluència d’esquerres del 27-S, i l’estratègia no només afecta la qüestió de la marca. A Barcelona en Comú aplaudeixen la iniciativa de construir una candidatura germana per a les eleccions de la tardor que comparteixi el mateix ADN que l’experiència municipalista de la capital, però consideren que participar activament en la confluència condicionaria en excés un possible pacte d’estabilitat amb ERC. Per això, l’equip de Colau medita que l’alcaldessa no s’impliqui a fons en la campanya de l’aliança d’esquerres del 27-S. Fonts consultades per l’ARA apunten a la necessitat de “preservar la marca i el projecte” i admeten que “involucrar Colau” en la campanya -si cristal·litza la confluència- no “interessa” si la prioritat és lligar una entesa de mandat amb els republicans a l’Ajuntament.

La negociació d’un pacte d’estabilitat amb ERC -avançada per aquest diari- va començar quan encara no estava pactada la investidura de Colau i difícilment es materialitzarà abans dels comicis de la tardor, tot i que la voluntat de Barcelona en Comú seria segellar un entesa “com més aviat millor”. L’alcaldessa governa en minoria (11 de 41 regidors) i aspira a teixir acords més sòlids per desplegar l’agenda social. Aparèixer com un dels principals esquers electorals de la confluència d’esquerres podria “cremar”, segons les fonts consultades, el projecte municipal i les aliances amb ERC a l’Ajuntament. Portaveus ecosocialistes afirmen, però, que esperen de l’alcaldessa “implicació i suport” a la candidatura. Mentrestant, des de Podem s’expressen en la mateixa línia. “Respectem l’autonomia municipal i les prioritats del projecte. Però estaríem encantats de comptar amb el seu suport, experiència i participació”, detallen des de la formació.

El límit del mes de juliol

Un dels principals interrogants que assumeixen les forces que persegueixen l’acord pel 27-S és qui encapçalarà la candidatura. Tot i que Teresa Forcades (Procés Constituent) s’ha postulat per ser la cap de llista -fins al punt d’haver sol·licitat l’exclaustració-, el lideratge de la monja benedictina no genera entusiasme entre els socis. Fonts coneixedores de la negociació admeten que els aliats estudien alternatives que responguin a un perfil d’activista independent, en la línia del que ha representat Colau. El lideratge, però, no ha sigut un element de reflexió en les primeres converses, centrades en la validació d’un codi ètic, la tria d’una marca, la reglamentació d’unes primàries i el debat del dret a decidir. Els interlocutors s’han fixat com a objectiu tancar un pacte abans del 15 de juliol. “Aquesta setmana es prendran mesures importants”, exposen els negociadors. L’entesa encara presenta interrogants.

stats