04/06/2015

Colau descarta sumar-se al full de ruta sobiranista

4 min
La líder de Barcelona en Comú, Ada Colau, va oferir ahir resposta al condicionant que havia fixat Junqueras per bastir un pacte.

BarcelonaDes que va sacsejar Barcelona amb la victòria el 24-M, totes les afirmacions d’Ada Colau són escrutades fins a l’últim matís. Va passar amb el seu posicionament sobre el Mobile World Congress (MWC) -dimarts va donar suport a Xavier Trias en la signatura de la proposta econòmica per retenir el congrés fins al 2023- i també ha passat amb el debat sobiranista. Els rivals li han retret una posició ambigua sobre el procés, que tenia com a barrera el dret a decidir. Ahir Colau va parlar d’una possible adhesió de la coalició de l’esquerra alternativa al full de ruta independentista. “Serem un aliat real del procés, però no signarem fulls de ruta impropis”, va expressar la futura alcaldessa de Barcelona en una entrevista a BTV. Una reflexió que es llegeix com una resposta al requisit que li havia fet dilluns el president d’ERC, Oriol Junqueras, per bastir un pacte a l’Ajuntament. “El compromís amb la independència, la justícia social i la igualtat d’oportunitats són compatibles”, havia afirmat Junqueras per sumar al procés forces que volen canvis profunds a Catalunya.

No és la primera vegada que Colau fixa posició sobre el debat sobiranista. Divendres, en una entrevista a TV3, va assegurar que Barcelona en Comú és “un aliat real del procés, a diferència de CiU”. Però sí que és el primer cop que explicita que descarta sumar-se al full de ruta gestat per CDC i ERC, al qual també donen suport les entitats del sobiranisme civil. La coalició liderada per Colau -integrada, entre altres forces, per ICV i Podem- comparteix com a denominador comú la defensa del dret a decidir, però no el trajecte fixat per convergents i republicans per assolir la independència. Ahir portaveus de l’equip de Colau puntualitzaven a l’ARA que la reflexió de la cap de llista recalcava que no compartia els plans dissenyats per Artur Mas. Tanmateix, fonts republicanes admetien que les afirmacions de Colau “no ajuden” a segellar acords. En un conversa informal amb periodistes al Parlament, el coordinador general de CDC, Josep Rull, va definir Colau com “una tercera via per l’esquerra”.

Requeriment de Collboni a ERC

Barcelona en Comú (11 regidors) reclama el suport dels republicans (5) -i també del PSC (4)- per investir Colau alcaldessa i construir un govern “estable”. El diàleg entre les formacions continua, però ERC ja ha advertit l’activista que ha de fer gestos en favor del sobiranisme per teixir una aliança que li permeti desplegar des del consistori una agenda social ambiciosa. Els negociadors de la coalició -Gerardo Pisarello, Laia Ortiz i Jaume Asens- van mantenir dimarts una trobada amb l’equip d’Alfred Bosch, així com un altre contacte amb els representants del PSC. Aquesta setmana estan previstes noves reunions per avançar en el diàleg, en el qual no participa la CUP, que ja es va desmarcar dilluns de les converses. Colau va advertir ahir les formacions d’esquerres amb representació municipal que els barcelonins no entendrien que no arribessin a un acord per fer front a les “urgències” de la ciutat.

Mentre la futura alcaldessa parlava a BTV, el líder dels socialistes, Jaume Collboni, es pronunciava sobre l’escenari de pactes en una compareixença a la plaça de Sant Jaume. Collboni va instar ERC a no supeditar els pactes al consistori al full de ruta sobiranista. Tot i que no va citar els republicans, el missatge tenia com a destinatari Junqueras. El dirigent socialista va deixar clar que vincular els acords de Barcelona al procés fa més difícil que es puguin trobar punts d’acord. I va fixar com a prioritat per a l’entesa amb Colau establir un “full de ruta social” -que permeti afrontar reptes com crear ocupació o pal·liar desigualtats- i cenyir-se a la “lògica” de la ciutat.

Més enllà de l’advertència a ERC, Collboni va apuntar que les converses amb Barcelona en Comú “progressen adequadament” i va detallar que aquests dies ha estès el diàleg amb entitats per “comptar amb el conjunt” dels veïns.

Mas celebra que Colau “rectifiqui”

La futura alcaldessa també va ser protagonista ahir al Parlament. El president de la Generalitat, Artur Mas, va “celebrar molt” que Colau hagi “rectificat completament” la seva visió sobre el congrés mundial de mòbils, en referència al suport mostrat a la proposta de Trias per retenir el MWC. “Els discursos també canvien”, va constatar Mas per respondre al portaveu de la CUP al Parlament, David Fernàndez, que havia fet èmfasi en la lluita laboral a Movistar, una empresa que, segons ell, “rebenta drets laborals”.

En la sessió de control al president de la Generalitat, el coordinador nacional d’ICV, Joan Herrera, va emplaçar Mas a actuar amb “lleialtat institucional” amb el pròxim equip de govern de Barcelona, que liderarà Colau. “No es deixi endur per la ràbia que té a uns i altres”, va afegir Herrera, que aspira a revalidar el 27-S una confluència de l’esquerra alternativa com la de les municipals a Barcelona. Mas va defensar el dret a expressar la seva opinió sobre l’escenari polític de Barcelona: “Si alguna actuació posa en perill el futur de la ciutat o del país, ho explicaré, encara que no els agradi”, va sentenciar el president.

stats