27/04/2015

Colau es compromet a respondre als ciutadans cada mes per ‘webcam’

3 min
Ada Colau, al centre la imatge (amb l’activista antifranquista Maria Salvo), ahir en l’acte de presentació del programa electoral de Barcelona en Comú a Nou Barris.

BarcelonaDetallava ahir Gerardo Pisarello, número 2 de la candidatura liderada per Ada Colau, que no era una casualitat que Barcelona en Comú hagués triat Nou Barris per presentar el seu programa electoral. El districte, feu socialista en successius comicis municipals, és un dels més castigats per la crisi i, alhora, hi ha florit un moviment veïnal reivindicatiu que aspira a condicionar les polítiques públiques. Conscient de la necessitat d’aglutinar el vot de Nou Barris per aspirar a la victòria a Barcelona, la coalició de l’esquerra alternativa va buscar aquest diumenge una imatge de força. Colau va desgranar els eixos bàsics del document -perfilat a partir de 2.500 aportacions i la implicació de 5.000 persones, “inclosos funcionaris municipals”- acomboiada per desenes d’experts, veïns i integrants de la candidatura. “Volem demostrar que es pot fer política d’una altra manera”, va raonar l’activista, que es postula per discutir l’alcaldia a CiU a les eleccions del 24 de maig.

A la plaça Àngel Pestaña, on s’havia programat la fotografia de grup, s’hi pot accedir pel carrer Pablo Iglesias -una casualitat urbana-, des d’on ahir ressonaven les propostes verbalitzades per Colau, que va situar entre les prioritats de Barcelona en Comú la democratització de les institucions. Per això, en el programa electoral s’ha compromès a respondre cada mes per webcam a les preguntes formulades per la ciutadania, recollides prèviament en una plataforma oberta. Si governa, en el diàleg periòdic amb els veïns hi participaran tant Colau, que a la tarda va rebre el suport del dirigent de Podem Íñigo Errejón, com els membres del seu equip de govern. La cap de llista de Barcelona en Comú també va anunciar que els regidors visitaran un mínim de dos cops al mes els districtes per explicar personalment les polítiques municipals, unes mesures que permeten, segons la candidata, “donar contingut a les paraules democràcia i participació ”.

Auditar les polítiques públiques

Entres les mesures per obrir les institucions als ciutadans, la coalició planteja la creació d’un observatori municipal autònom de polítiques públiques, que faciliti la fiscalització de les actuacions del govern de la ciutat, emulant experiències existents al Regne Unit. El guió electoral inclou la implantació de processos participatius per confegir el programa d’actuació municipal (PAM) i els deu programes d’actuació de districte (PAD); l’elaboració d’un informe de seguiment anual de les mesures del pla de xoc de govern, i la creació de processos de revocació de càrrecs electes i de pressupostos participatius. “No farem consultes tot el dia, però escoltarem la ciutadania des del primer moment”, va dir Colau. La cap de llista va subratllar que a l’Ajuntament es “pot manar obeint la gent”. L’escoltaven atentament des de Maria Salvo -activista antifranquista que tanca simbòlicament la candidatura amb l’historiador Josep Fontana- fins a l’ecosocialista Ricard Gomà, que no integra la llista després de tres mandats consecutius al consistori però que no es perd un acte de Colau.

La lluita contra la corrupció també es traduirà en accions concretes. Si accedeix al govern municipal, la coalició crearà una oficina municipal anticorrupció per gestionar les denúncies anònimes de “males pràctiques” i “evitar l’existència de poders a l’ombra”. “La participació és el millor dels antídots contra la corrupció”, va assegurar Colau, que va definir el full de ruta de Barcelona en Comú com a “ambiciós, realista i compromès”.

A banda de l’esforç per democratitzar les institucions, Pisarello va desgranar els altres dos eixos del programa electoral: la garantia dels drets públics i la defensa d’un model de ciutat justa, humana i habitable. En l’apartat de drets socials, la candidatura posarà l’accent en la gent gran i els joves, amb l’objectiu d’assegurar els mínims en “ingressos, alimentació, subministraments, atenció sanitària, educació i habitatge”. Pensant en la gent gran, Barcelona en Comú proposa ampliar el programa Radars, així com els serveis d’atenció domiciliària i la teleassistència. Amb els joves com a prioritat, la candidatura planteja reestructurar Barcelona Activa per combatre la precarietat laboral i evitar la fuga de talent a l’estranger. “Una ciutat intel·ligent és una ciutat que compta amb la intel·ligència col·lectiva dels seus veïns”, va apuntar Pisarello, una crítica explícita al model de smart city que projecta el govern de Xavier Trias (CiU).

La mà dreta de Colau va argumentar que Barcelona en Comú defugirà “obres faraòniques” i apostarà per les “petites intervencions” als barris. En el llistat de mesures s’hi inclouen un corredor verd al voltant de Barcelona (Collserola-Besòs-Litoral-Llobregat) per a ciclistes i vianants; la recuperació d’espais ciutadans al front marítim, començant pel Port Vell; la revisió de les polítiques de privatització de l’Hospital Clínic i la xarxa de salut comunitària, i l’aposta pel comerç de proximitat i l’habitatge social de lloguer en zones com la Sagrera.

stats