L’ESTRATÈGIA DELS COMUNS
Política 02/09/2017

Colau i Iglesias defensaran l’11-S la sobirania de Catalunya

L’acte a Santa Coloma no coincidirà amb la manifestació de la Diada

Aleix Moldes
3 min
Pablo Iglesias i Ada Colau junts en un míting de la campanya d’En Comú Podem el 15 de desembre del 2015 a Barcelona.

Barcelona“Una Catalunya sobirana, diversa i valenta”. Aquest és el lema de l’acte que els comuns organitzaran el pròxim Onze de Setembre al Parc de Can Zam, a Santa Coloma de Gramenet, i que comptarà amb la participació dels seus màxims representants a Catalunya, Ada Colau i Xavier Domènech, i a Espanya, Pablo Iglesias. Serà la manera de marcar perfil propi durant la Diada, tot i que també se sumaran a la resta d’actes reivindicatius. L’acte de Santa Coloma, que ahir va avançar Europa Press, es farà al migdia. Abans, hauran fet l’ofrena floral a Rafael Casanova i, després, donaran llibertat perquè qui ho desitgi participi en la manifestació independentista de la tarda, organitzada per ANC i Òmnium Cultural. Ni Colau ni Domènech han explicat públicament encara què faran aquella tarda. L’any passat, tots dos van ser a la mobilització del passeig de Sant Joan de Barcelona.

El 2016, els comuns -aleshores encara no formaven part del mateix partit- també van convocar un acte propi a Sant Boi de Llobregat per commemorar els 40 anys de la primera manifestació massiva després de la mort de Franco. Els matisos que els comuns introdueixen en la defensa del dret a l’autodeterminació de Catalunya sovint han sigut criticats com a equidistants per part de l’independentisme i també pel constitucionalisme. Fonts de Catalunya en Comú expliquen a l’ARA que amb un acte propi poden expressar amb exactitud la seva proposta en defensa de la sobirania de Catalunya, que quedaria diluïda si, per exemple, només participessin en la manifestació de les entitats sobiranistes.

Contactes constants

La Diada arribarà dos dies després que els òrgans de direcció de Catalunya en Comú hagin decidit de quina forma cridaran a la participació en l’1-O. Els comuns no ho consideren un referèndum vinculant, però s’hi sumaran com a acte de mobilització a favor del dret a decidir i contra les polítiques del PP.

Els contactes entre JxSí i la CUP i els comuns són constants des de fa mesos, amb interès en totes dues bandes per arribar a un acord que no els separi en la defensa d’un referèndum vinculant per a Catalunya. Des de la confluència d’esquerres no es vol avalar el full de ruta del Govern ni els terminis fixats per fer de Catalunya un estat independent. De fet, els comuns recorden que ells són els únics que no han abandonat mai la defensa del referèndum i no accepten que ara hi hagi qui els vulgui situar al costat de PP, PSC i Cs.

Segons les fonts, en l’acte de Santa Coloma s’evidenciarà que el referèndum continua sent una reivindicació irrenunciable de les esquerres del país i que el PP és el principal obstacle per a l’exercici de la sobirania catalana. “Des del FLA i la llei Montoro, que asfixien i controlen les nostres finances, fins a les més de 30 lleis recorregudes pel govern espanyol”, denunciaven fonts de la direcció a Europa Press.

Iglesias serà l’únic líder estatal que el pròxim Onze de Setembre defensarà la sobirania de Catalunya. La idea que volen subratllar Podem i les seves aliances és que la situació de bloqueig només la pot desencallar una nova majoria al Congrés. I que Podem és un aliat del sobiranisme. El debat sobre una segona moció de censura a Mariano Rajoy torna a ser un tema d’actualitat -Rajoy en va parlar aquesta mateixa setmana-, però a l’Estat Podem necessitaria la col·laboració d’un PSOE alineat amb els populars en contra del referèndum.

CSQP decidirà dimarts que ve el vot sobre la llei del referèndum

La llei del referèndum ha generat divisió d’opinions dins del grup de Catalunya Sí que es Pot (CSQP). Els diputats de Podem i d’EUiA ja han expressat que no hi votaran en contra, una opinió que no comparteixen altres representants de la coalició. Dimarts que ve es reuniran per prendre una decisió definitiva, que podria comportar la llibertat de vot dels onze diputats. De moment, Podem ja ha garantit que votarà en funció del que decideixi el seu consell ciutadà, coincideixi o no amb la posició de CSQP.

stats