Política 19/03/2016

Ciutadans tem que el bloqueig acosti Sánchez a Iglesias

Villegas admet que el PSOE té altres opcions a més de C’s

Gerard Pruna
2 min
Ciutadans tem que el bloqueig acosti Sánchez a Iglesias

BarcelonaPassen els dies i el nerviosisme aflora a Ciutadans, que veu com l’enquistament de les males relacions entre PSOE i PP i la negativa del president del govern espanyol en funcions, Mariano Rajoy, a moure peça posen en perill el seu somni de ser la frontissa d’un govern de concentració. Ahir, el vice secretari general del partit taronja, José Manuel Villegas, va admetre per primer cop que tem que, davant del bloqueig de les negociacions, el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, trenqui el pacte subscrit amb Albert Rivera i s’acosti a Podem per intentar ser investit president amb una aritmètica diferent.

El missatge de Villegas busca pressionar el PP perquè s’avingui a una gran coalició i eviti que “populistes i separatistes” accedeixin al govern espanyol. El dirigent de Cituadans va criticar que a hores d’ara -quan ja han passat dues setmanes del primer debat d’investidura- els equips de PP i PSOE encara no s’hagin assegut a negociar. Tot i defensar que el seu acord amb el PSOE és “sòlid”, Ciutadans sap que mentre Rajoy es mantingui al capdavant del PP la gran coalició és pràcticament impossible, i per això observa amb preocupació que es negui a plegar -ahir va tornar a fer-ho des de Toledo- i que les veus entre els populars que demanen en públic un pas al costat del seu líder siguin residuals i ràpidament ofegades. Per això, la líder de Ciutadans al Parlament i un dels pesos pesants del partit, Inés Arrimadas, reiterava en una entrevista a Europa Press que Rajoy no és la persona idònia per liderar les reformes que necessita dur a terme l’estat espanyol.

Més enllà de l’avís al PP, les paraules de Villegas denoten que Ciutadans no les té totes amb el PSOE, que en els últims dies ha reprès els contactes amb Podem i els seus socis -divendres Pedro Sánchez va ser a València amb la líder de Compromís, Mónica Oltra, i aquesta setmana s’ha de veure amb Pablo Iglesias- i que, ahir mateix, a través del seu secretari d’organització, César Luena, va tornar a demanar al partit lila “abandonar l’actitud de bloqueig” i reprendre un diàleg “constructiu” que permeti desallotjar Mariano Rajoy de la Moncloa.

El suport de l’independentisme

Tanmateix, Ciutadans ha deixat dit que no facilitarà un govern on hi hagi Pablo Iglesias, per la qual cosa, si Sánchez arribés a un acord amb Podem, la seva investidura estaria en mans d’IU, el PNB i, com a mínim, l’abstenció d’ERC i Democràcia i Llibertat (DiL). Els dos grups independentistes ja han obert la porta a fer possible la investidura de Sánchez si ell accepta celebrar un referèndum a Catalunya, una opció que els socialistes han descartat per activa i per passiva. L’últim cop aquest dimarts, quan Sánchez va reunir-se a Palau amb el president, Carles Puigdemont. Una reunió, però, de la qual alguns desconfien. El coordinador general del PP a Catalunya, Xavier García Albiol, va assegurar en una entrevista a l’ACN que estava convençut que Sánchez i Puigdemont van arribar a “acords inconfessables” a canvi de la investidura.

stats