REFORMA DE L'ADMINISTRACIÓ
Política 24/06/2013

CiU proposa eliminar cent organismes estatals

Entre d'altres, suprimiria els ministeris de Cultura i de Sanitat

R.m.
2 min
CiU proposa eliminar cent organismes estatals

Barcelona.A la seva proposta de reforma de l'administració, el govern espanyol suggereix eliminar o fusionar 57 organismes públics per mirar d'afaitar tant com sigui possible la despesa de les comunitats autònomes sota el pretext d'acabar amb les duplicitats administratives. La proposta de l'executiu de Mariano Rajoy implicaria tancar a Catalunya institucions de pes com ara la Sindicatura de Comptes, el Servei Meteorològic, el Síndic de Greuges i també el Consell de Garanties Estatutàries.

Fora Ministeri de Cultura

Per contrarestar aquesta ofensiva recentralitzadora, el grup de CiU al Congrés, liderat per Josep Antoni Duran i Lleida, presentarà un llistat de més d'un centenar d'organismes estatals, inclosos els ministeris de Sanitat i Cultura. D'aquesta manera ho va anunciar ahir el vicesecretari general d'Unió, Antoni Font, a Efe.

Malgrat que el govern espanyol justifiqui la reforma afirmant que ha arribat l'hora dels "sacrificis" per part dels polítics, segons Font, els plans estatals tenen "més a veure amb la involució autonòmica i el desballestament de l'esperit constitucional de la Transició".

En el llistat que presentarà CiU, hi figuraran organismes com l'Imserso, l'Institut Nacional del Consum, l'ens dels parcs naturals, el servei públic d'ocupació de l'Estat, l'Institut de la Dona i el Consell Superior de l'Esport, entre d'altres, perquè són àmbits en què la Generalitat té competències. "Aquests sí que ens estalviarien molts diners", va afirmar Antoni Font. En canvi, els organismes autònoms de la Generalitat que Rajoy proposa suprimir només comportarien un estalvi de 65 milions d'euros, sobre un pressupost públic català de més de 37.000 milions.

Autonomies "fictícies"

El conseller d'Empresa i Ocupació, Felip Puig, va confirmar que la Generalitat no té cap intenció de seguir les instruccions de Madrid pel que fa a la reforma de l'administració. Des del canal 3/24, Puig va instar l'Estat a reduir els seus propis organismes i va remarcar que hi ha una quinzena d'autonomies "fictícies" que no necessitaven ni els parlaments ni els ens que han creat.

Puig també va referir-se a les friccions entre Unió i Convergència pel procés sobiranista. No creu que aquesta sigui "la pitjor" crisi que ha viscut CiU. A més, està convençut que si s'arriba a realitzar la consulta "la gent d'Unió majoritàriament no podrà posar-se al costat" del PP i els socialistes contra la independència de Catalunya.

stats