DRET A DECIDIR
Misc 16/10/2013

Catalunya divideix el PP

La cúpula comparteix la preocupació d'Aznar pel sobiranisme però no l'exigència de mà dura a Rajoy

i
M. Eugènia Quetglas
3 min

MadridEl procés català està allunyant les dues ànimes del PP, la dura i la moderada. Tot el partit comparteix el diagnòstic del que està passant a Catalunya, però no la recepta que cal aplicar. La intervenció de l'expresident espanyol José María Aznar en què demanava al seu deixeble Mariano Rajoy que respongui amb mà dura a Artur Mas per frenar el procés sobiranista va provocar ahir que el nucli dur de l'actual direcció fes pinya amb el seu líder i defensés la seva manera de fer. Contraposen la responsabilitat de l'actual president a l'excitació patriòtica d'Aznar, que fa guanyar vots fora de Catalunya però que no arregla res.

A la fornada de nous càrrecs electes del PP no els agrada l'actitud d'Aznar, però tampoc gosen dir-ho davant dels micròfons. Quan es veuen pressionats, com ahir el portaveu al Congrés, Alfonso Alonso -que cada dimarts ha de comparèixer en roda de premsa per explicar la junta de portaveus-, procuren deixar bé l'actual cap de files i parlar tan poc com sigui possible de l'anterior líder. Alonso va afirmar que Rajoy actua "amb fermesa" davant dels desafiaments sobiranistes i va minimitzar les possibles discrepàncies amb el seu antecessor. De fet, va dir que tots dos comparteixen la defensa de la unitat d'Espanya perquè forma part de la identitat del PP i de la seva "idiosincràsia".

El ministre de Justícia, Alberto Ruiz Gallardón -el més pròxim a Aznar de l'actual executiu-, tenia ahir un paper difícil i va mantenir, contra l'opinió general, que l'expresident no pretenia criticar Rajoy. La seva interpretació és que va fer "una convocatòria perquè tots els que creguin en Espanya estiguin units en la defensa de la Constitució".

Doctrina Rajoy

En privat els diputats del PP només comparteixen parcialment la lectura de Gallardón. Ningú posa en dubte que és un nou desafiament al lideratge de Rajoy, com ja va fer al maig aferrant-se llavors a les promeses incomplertes sobre la baixada d'impostos. La majoria també aplaudeixen que en aquesta ocasió es torni a optar per aplicar la doctrina Rajoy de qui dia passa any empeny . Un estret col·laborador seu a la Moncloa va admetre ahir que Rajoy "havia llegit" les declaracions del seu mentor, però no va voler anar més enllà.

La tesi de la direcció parlamentària és que contestar a Aznar només serviria per "engreixar-lo més" i donar-li més arguments. Els diputats marianistes creuen que en cap cas el president estaria disposat a respondre a Catalunya anul·lant l'autonomia ni coses semblants, com pensen que li agradaria veure a Aznar. Això sí, puntualitzen que Rajoy està disposat a respondre amb la llei al president Mas si algun dia fa qualsevol cosa fora de l'ordre constitucional vigent. Admeten, però, "que fins ara no ha fet res inconstitucional".

Mas respon

Mas es va referir ahir a les declaracions d'Aznar per queixar-se de la mentalitat "intolerant" espanyola després de 35 anys de Constitució. El president de la Generalitat també va aprofitar per respondre a Rajoy que ara no és el moment de cap "canvi de cromos", sinó de fer la consulta. El cap del govern català va explicar que no desistirà en el seu intent de pactar l'exercici del dret a decidir amb el govern espanyol, tot i que va admetre que serà complicat.

Un diputat del PP mantenia ahir que amb Catalunya es poden pactar coses concretes, però mai la independència, "encara que facin el pi en fila índia des de Montjuïc fins al Kilimanjaro". Dins la mentalitat del PP no hi cap una consulta en què només puguin votar els catalans. No obstant, de moment, guanya la manera de fer de Rajoy i no hi haurà represàlies explícites contra Catalunya, malgrat que admeten que això els faria guanyar adeptes a la resta de l'Estat i a la dreta del PP.

stats