Política 28/10/2017

Catalina Riera Mascaró: “El Pla General és el repte a resoldre, en què ens deixam l’ànima”

M. Barceló
3 min
Catalina Riera Mascaró: “El Pla General és el repte a resoldre, en què ens deixam l’ànima”

ManacorCatalina Riera Mascaró (Manacor, 1963) entrà a l’Ajuntament el maig del 2007 com a regidora de Serveis Socials amb el PP. Ahir dissabte aquesta psicòloga es va convertir en la segona batlessa de la història de Manacor, en representació d’El Pi. Al davant té una sèrie de reptes amb els quals es posarà a prova la seva capacitat per portar el timó del segon municipi més gran de Balears, amb 40.000 habitants. L’experiència acumulada en diversos departaments juga a favor seu.

Després de 10 anys en política arribau al darrer escaló de la gestió política municipal: la batlia.

Sí, i ho faig compartint els sentiments de responsabilitat, il·lusió i una certa emoció. Quan vaig començar no era gaire conscient del que suposava la política. En agafar el lideratge d’El Pi a Manacor, llavors sí que vaig assumir que podia arribar a la batlia.

Com afrontau aquest nou repte?

Amb ganes de treballar des del diàleg i cercant l’acord, perquè tothom pot aportar molt. Vull fer feina des de la proximitat amb la gent. Amb poc temps es poden fer moltes coses i donar continuïtat a d’altres que ja estan en marxa.

Essent una persona que s’inicià en política dins el PP, sembla que ha de ser més fàcil entendre-s’hi dins el pacte.

Nosaltres -els membres que el 2012 deixaren el PP per la política de Bauzá al capdavant del Govern- no canviàrem, foren ells. El Pi es pot entendre amb tothom. En el pacte actual (El Pi-PP-AIPC), malgrat les diferències polítiques, no hi ha hagut cap tensió. Treballam des del respecte i procurant que les diferents visions no afectin la gestió.

Esperau tenir una oposició menys crítica que fins ara, atès que en matèria lingüística i d’educació, per exemple, teniu molts punts de convergència?

Em propòs fer feina des del màxim diàleg i consens amb tots els partits. Des del màxim respecte, crec que l’oposició d’aquests darrers anys ha estat poc constructiva. Ara bé, segur que intentarem entendre’ns. Pel carrer detect que la gent detesta les baralles polítiques. Aleshores hem d’intentar eliminar aquesta imatge i treballar tots per atendre les necessitats dels ciutadans.

Queden 20 mesos perquè acabi l’actual mandat. A quins temes i projectes dedicareu més esforç?

El Pla General és sens dubte el gran repte que hem de resoldre, en què ens deixam l’ànima. Els ciutadans, sigui a títol particular o com a empresaris, han de tenir seguretat jurídica i hem d’evitar que, com a espasa de Dàmocles, els expedients d’indemnització es tornin a reactivar. Hem de tenir un planejament que no obligui a haver de revisar les més de 30 modificacions que han sofert les normes subsidiàries dels anys 80. També hem de donar un impuls a la participació ciutadana en la vida social i política. A part d’això, hem de treballar de manera transversal per aconseguir entre tots fer un municipi amb els nuclis urbans més amables, més nets i accessibles, eliminant barreres arquitectòniques... i per això em reuniré amb tots els caps de departament de Medi Ambient, Serveis, Policia, etcètera, per tal de treballar en aquests objectius. Ara bé, també cal demanar la col·laboració de la gent perquè hi ha una gran part de responsabilitat de la ciutadania a l’hora d’assolir un poble més net i més habitable. La gent ha de ser responsable i la que no ho és s’ha d’atenir a les conseqüències. Llavors, cal valorar que Manacor esdevé avui un referent cultural i hem de saber treure’n profit. Des de molts vessants pot ajudar a l’economia local, perquè hi ha molts emprenedors amb una activitat lligada al món de la cultura. I com a delegada d’Educació, vull seguir en la línia de millora de les infraestructures educatives que hem iniciat en els darrers anys.

Manacor ha passat de ser la ciutat de les perles i els mobles a la ciutat de Rafel Nadal.

Des del punt de vista econòmic, hem de valorar la situació a partir d’allò que tenim. Podem sentir nostàlgia per la pèrdua de pes de dos sectors importants, fruit de la globalització, però, mirant el futur, tenim la matèria primera per moure un nou sistema econòmic que s’està creant entorn de l’art i la cultura. La música, el teatre i la cultura en general mouen molta gent i són un potencial de futur.

Què encapçala la vostra agenda?

Reunir-me amb els caps de departament de totes les àrees i també amb els portaveus de tots els grups per tal d’establir un calendari d’acció política que ens dugui a resoldre els problemes i executar els projectes pendents més urgents.

Entrau com a batlessa en temps convulsos a l’àmbit estatal.

Podríem no haver arribat al punt que hem arribat. En lloc d’eixugar, afegim al banyat. Quan es demana diàleg i mantenir el respecte, també a l’àmbit municipal, és perquè és el que vol la gent. Tots en som afectats i em preocupa la situació actual.

stats