Política 29/06/2013

Castro demana a les parts si cal imputar Gallardón

Enric Borràs Abelló
1 min

Palma.El jutge José Castro va demanar ahir al fiscal Anticorrupció Pedro Horrach i a totes les parts personades en el cas Nóos -incloent-hi les advocacies dels governs balear i valencià- que es pronunciïn abans de 10 dies sobre la petició de Manos Limpias d'obrir una peça separada sobre la fundació Madrid 16 en què s'hauria d'imputar el ministre de Justícia, Alberto Ruiz Gallardón, per quan era batle de la capital espanyola.

L'entitat pública madrilenya pagava 6.000 i 12.000 euros al mes a l'entitat successora de l'Institut Nóos, la Fundación Deporte, Cultura e Integración Social (FDCIS) entre els anys 2007 i 2009, perquè l'ajudàs a preparar la candidatura de la ciutat als Jocs Olímpics.

El col·lectiu ultradretà Manos Limpias ha denunciat i demana la imputació de Gallardón, exbatle de Madrid, arran de la declaració de l'exdirectora d'Esports de l'Ajuntament de la capital espanyola i exconsellera delegada de Madrid 16, Mercedes Coghen, qui va dir que Gallardón estava al cas de tots els pagaments a la FDCIS, com de totes les decisions de l'entitat que impulsava la candidatura olímpica. L'entitat municipal va arribar a pagar uns 140.000 euros a la trama Nóos que, segons l'Ajuntament de Madrid mateix, no s'han justificat.

Manos Limpias assegura que Madrid 16 pagava la fundació successora de Nóos "basant-se en la figura" d'Iñaki Urdangarin perquè el duc de Palma actuàs com a lobby. Apunta que s'haurien comès els delictes de malversació de doblers públics, prevaricació i tràfic d'influències. A més, a la mateixa providència, el jutge ha acceptat la petició d'Horrach d'ajornar la declaració de l'exsoci d'Iñaki Urdangarin a Nóos, Diego Torres, un dia més; finalment es farà el 12 de juliol.

stats