CANVI DE CICLE
Política 28/06/2013

Tot el Camp serà un clam a favor del dret a decidir

'Freedom for Catalonia 2014' serà el lema del mosaic que lluirà al Concert per la Llibertat

Laura Serra / Sara González
3 min

Barcelona.Compte enrere perquè el Camp Nou esdevingui demà un clam a favor del dret a decidir. L'anhel: una consulta. Les veus: 450 artistes i 90.000 assistents. El lema: Freedom for Catalonia 2014 , en anglès, perquè traspassi les fronteres catalanes. Un cop més la societat civil es torna a posar al capdavant del procés. Ja ho va fer l'Onze de Setembre per reivindicar la maduresa de Catalunya per decidir el seu futur i perquè la consulta fos una prioritat en l'agenda política. I ho tornarà a fer demà per defensar que el referèndum no es pot ajornar més enllà de l'any que ve, malgrat que hi hagi veus que, dins i fora del Govern, han posat sobre la taula la conveniència de posposar la consulta d'autodeterminació fins al final de la legislatura, és a dir, el 2016.

"Estem absolutament decidits a decidir. Aquest concert es fa per reclamar que puguem decidir com s'ha d'organitzar Catalunya en relació amb Espanya i amb la resta d'Europa", va assegurar ahir la presidenta d'Òmnium Cultural, Muriel Casals, durant la presentació del cartell i el format que tindrà el concert. I va voler matisar que aquest freedom del mosaic no significa necessàriament independència, sinó "llibertat" per escollir. De fet, Casals farà demà a l'equador del concert un discurs en nom de totes les entitats en aquest sentit. "Parlaré en nom dels que estan a favor del dret a decidir, ja sigui per votar sí o per votar no", va avançar.

Unes escales que cal pujar

Les escales del Camp Nou, que demà seran un formiguer, van ser posades d'exemple del camí que li toca fer a Catalunya. "Totes les escales són allà per pujar-les. N'hi ha moltes i de moltes mides. Cadascú ha de trobar la seva", va dir Lluís Danés, codirector artístic del concert al costat de Gerard Quintana. "Sabem d'on venim, on som i on volem anar", va afegir el cantant de Sopa de Cabra. I sota aquesta consigna s'ha dissenyat l'escenografia -escales cap al cel- i l'estructura del macroconcert de quatre hores amb cançons tant en català com en castellà i euskera, que servirà per mesurar la força sobiranista a poc més de dos mesos de la cadena humana que Òmnium i l'ANC preparen per a la Diada.

Els directors han dissenyat la nit del 29-J com un viatge que transitarà per la memòria i es projectarà cap al futur. Han dividit l'espectacle en dues parts: la primera rememora el concert que va organitzar la Crida el 1981 al Camp Nou amb el lema Som una nació i la segona recupera molts dels lemes que van sonar al mateix escenari en el concert que Lluís Llach hi va fer el 1985.

"Volíem un repertori que pogués fer partícip el públic, que formés part de la memòria col·lectiva i que tingués a veure amb la llibertat d'una manera oberta", va argumentar Quintana. El cantant va repetir diverses vegades la paraula integració per explicar el programa seleccionat amb només dos mesos de marge -"amb poc temps i molt entusiasme", va assenyalar-, en què hi ha una saludable mescla que inclou Peret, Paco Ibáñez, Fermin Muguruza, Pastora, Brams, la Cobla de Cambra de Catalunya, Comelade, Sopa de Cabra o el Grup de Folk.

La mirada al futur l'expliquen perquè hi haurà "músics d'ara i d'abans", segons Quintana, i alguns dels intèrprets dels temes no seran els seus autors originals, sinó músics joves que els han pres el relleu. És el cas d' Al vent , de Raimon, el primer gran himne reivindicatiu català, que cantaran Pau Alabajos i Cesk Freixas, però també de totes les cançons de Llach. El músic de Verges només interpretarà sol el primer tema de la segona part ( Venim del nord, venim del sud ) i tancarà l'acte amb tots els músics junts a l'escenari cantant Tossudament alçats , un tema compost el 2006 després del desengany de l'Estatut i que va ser protagonista al seu concert de comiat a Verges el 2007.

"Tenim la sensació que estem a punt de viure una cosa única", afirmava ahir Lluís Danés a peu de gespa d'un impressionant estadi buit que dissabte serà un clam.

stats