RELACIONS INTERNACIONALS
Política 08/08/2013

Cameron avisa Rajoy d'una crisi diplomàtica per Gibraltar

Londres afirma que Madrid s'ha compromès a relaxar els controls a la frontera del Penyal

Joan Faus
3 min

Madrid.Després de la tempesta i les advertències de tots dos costats, ahir va tornar una mínima calma. El president espanyol, Mariano Rajoy, i el primer ministre britànic, David Cameron, van acordar ahir resoldre a partir del diàleg les discrepàncies entre els dos governs sobre Gibraltar, tot i que no van abandonar les reivindicacions respectives sobre la sobirania del Penyal.

Cameron va telefonar a primera hora del matí a Rajoy per traslladar-li la seva "seriosa preocupació" per l'escalada de la tensió sobre la colònia britànica en els últims dies, que es va disparar a finals de la setmana passada. Madrid va respondre amb un enduriment dels controls a la frontera i amb l'amenaça d'imposar una taxa fronterera al fet que les autoritats gibraltarenyes tiressin 70 blocs de formigó a les aigües que envolten el Penyal, cosa que impossibilita la pesca als vaixells andalusos.

La conversa telefònica va durar deu minuts i es va produir a petició de Cameron. Segons un comunicat de Downing Street, el primer ministre va manifestar a Rajoy que "no canviarà" la postura britànica sobre la sobirania de Gibraltar i les seves aigües, i que la disputa "no hauria d'afectar" les relacions bilaterals però que hi ha un "alt risc" que sí que ho faci si no millora la situació a la frontera. En aquest sentit, segons la nota britànica, el president espanyol es va comprometre a "reduir les mesures" a la frontera de Gibraltar per evitar que siguin un "obstacle" en les relacions entre els dos països.

A més, haurien acordat buscar una solució a les disputes pesqueres. Gibraltar sosté que té jurisdicció sobre tres milles nàutiques al voltant del Penyal, cosa que no reconeix Espanya, que defensa que segons el Tractat d'Utrecht del 1713 la sobirania gibraltarenya només recau sobre les aigües del port.

El comunicat difós per la Moncloa era molt més genèric i no feia cap referència a aquests compromisos per part de l'executiu espanyol. La nota explicava que Rajoy va apostar per "buscar com més aviat millor" dintre de la "legalitat" una solució a la crisi diplomàtica "generada per les autoritats de Gibraltar". En aquest sentit, va advertir a Cameron que era "inacceptable" la decisió "unilateral" de la colònia d'instal·lar els blocs de formigó a la badia d'Algesires. Pel que fa a l'enduriment de la vigilància a la duana, Rajoy va defensar que és fruit de "l'obligació" de controlar tràfics il·legals, com el contraban, i que s'adequa "perfectament" al conveni europeu i als seus principis de "proporcionalitat i no discriminació".

Grups de treball

On sí que hi havia coincidència en els dos comunicats era en el fet que l'assumpte seria abordat pels ministres d'Exteriors dels dos països. I així va ser. José Manuel García-Margallo i William Hague van mantenir una conversa telefònica al migdia, en què van acordar la creació de grups de treball per abordar les discrepàncies i amb la participació de representants internacionals.

Tot i aquesta aposta pel diàleg, Margallo va voler reiterar a Hague, segons una nota del ministeri d'Afers Exteriors, la "potestat" espanyola de controlar la frontera i d'"adoptar les mesures que consideri convenients per evitar el frau fiscal, les violacions al medi ambient i qualsevol acte". Era la manera de Margallo d'avisar que no afluixa i que no descarta complir les seves amenaces. Cal recordar que la tensió també es va disparar per les enceses advertències que va llançar el ministre en una entrevista publicada diumenge, com establir una taxa de 50 euros per entrar al Penyal i sortir-ne o limitar-ne l'espai aeri.

De fet, el PSOE va demanar ahir a Margallo que controli els seus "excessos verbals" i que aposti més pel diàleg. Ara la incògnita és veure si la tensió efectivament es rebaixa amb fets concrets. De moment, Cameron es va mostrar prudent.

stats