Política 23/12/2017

Bel Busquets: “Barceló serà el millor conseller de Turisme que haurem tingut”

Carmen Buades
4 min
Bel Busquets: “Barceló serà el millor conseller de Turisme que haurem tingut”

PalmaBel Busquets és la nova vicepresidenta i consellera d’Innovació, Recerca i Turisme. Ha arribat al càrrec després d’una crisi de Govern (i en el si de MÉS per Mallorca) iniciada per la dimissió de Biel Barceló i agreujada durant les negociacions per escollir-ne el relleu.

Arribau al Govern qüestionada tant per MÉS com pel PSIB?

Quan una persona es presenta a unes llistes, després forma part dels òrgans de partit... Sempre ha d’estar

preparada per assumir un lloc de responsabilitat com és aquest. La meva oferta i la decisió que va prendre el partit era per refermar el compromís màxim de MÉS amb aquest Govern. Tenc moltes qüestions positives: el meu tarannà de persona dialogant, facilitadora... De fet, tots els grups parlamentaris m’han felicitat. A més, la meva vida professional està lligada a una cooperativa, on es treballen el consens i el diàleg. Així serà com desenvoluparé aquesta tasca.

Arribau, aleshores, qüestionada, però convençuda que podreu revertir la situació?

Si he assumit aquesta responsabilitat, és perquè pens que estic preparada. A més, no som una persona sola. Mai quan encapçales un projecte d’aquests estàs sola. Compt amb un equip, que és el mateix que ja ha treballat amb les polítiques que s’han fet fins ara. Sé que plegats tirarem endavant i continuarem amb el projecte que havia iniciat Biel Barceló.

El vostre nomenament és una decisió col·lectiva. Si fos individual i en la vostra mà, us hauríeu triat?

MÉS no és un projecte d’individualitats, és un projecte col·lectiu en què les decisions es prenen de manera col·lectiva. És a partir d’aquesta elecció conjunta que l’executiva va valorar que la millor persona per assumir-ne la responsabilitat era jo.

Cap membre de la Federació hotelera va venir al vostre nomenament. Com ho valorau?

La federació també està en un procés de canvi i no hi pogueren assistir. Tenien assemblea i dinar i era absolutament impossible deixar-ho. N’hem parlat, ens hem mostrat disposició mútua per tirar endavant projectes. A qualsevol conselleria s’han de tenir en compte tots els agents dels sectors que tenen a veure amb les àrees de Govern i una bona relació és imprescindible.

Un dels agents més crítics ha estat Aptur. Hi heu parlat?

Van ser a la presa de possessió i hi vaig mantenir una breu conversa, en què acordàrem tenir una reunió per parlar de les línies polítiques que han de continuar endavant. Cadascú ha de defensar el que representa. Tots sabem que aquesta llei per primera vegada el que farà serà permetre, després que els consells facin la zonificació, el lloguer turístic a plurifamiliars.

Això és una victòria?

Nosaltres ho dúiem en el programa. També la majoria de partits que formen el Parlament deien que s’havia de regular aquesta nova forma d’oferta turística per posar ordre. La llei Delgado havia prohibit el lloguer a plurifamiliars, però hi havia tota una oferta en situació al·legal. Creim que el lloguer turístic és una manera de repartir la riquesa que pot generar el turisme.

Insistiu que les polítiques de Barceló s’han de continuar. Esmenaríeu res a la seva gestió?

Aval les seves polítiques. Crec que serà el millor conseller de Turisme que hauran tingut les Illes. La Conselleria ha aconseguit, reprenent els pioners que el 2001 aprovaren una ecotaxa, agafant la idea, treballant-la i posant aquest impost d’estades turístiques, un gran consens polític i social. D’altra banda, per primer cop s’ha assumit que aquesta terra no pot créixer il·limitadament en nombre de turistes, amb el sostre de places, i crec que aquestes dues fites avalen una legislatura.

Assumiu que Barceló serà el millor conseller. Sereu pitjor que ell?

[Riu] Acab de començar i no puc ser tan orgullosa. Jo vull assumir al màxim nivell aquesta responsabilitat. Som aquí per treballar de valent aquesta legislatura però creient que no s’acaba el 2019, que ha de continuar endavant amb un pacte que garanteixi unes polítiques garantistes per a la ciutadania d’aquestes illes.

I el 2019 voleu ser candidata a presidir el Govern?

Des del moment que formes part d’una organització política i assumeixes anar a llistes, has d’estar disposat a assumir responsabilitats. MÉS és un projecte ampli, ferm, que té diversos i molt bons candidats i serà dins el si de MÉS on es decidirà qui ha de ser la persona que encapçali el projecte el 2019.

Seríeu una bona candidata?

Com qualsevol altre company i companya. Hi ha diverses persones preparades per assumir aquesta responsabilitat.

Entre elles Fina Santiago?

Crec que és una magnífica política. Ho ha demostrat sent una gran consellera, a més d’una gran companya de partit, una persona amb un batatge polític important que seria un perfil també fantàstic per encapçalar la candidatura.

S’ha parlat molt de la vostra relació amb la presidenta. Li heu de demostrar res?

Ella demanava unes garanties de compromís i de responsabilitat ferma. Quan MÉS va prendre la decisió que el màxim responsable del partit entràs al Govern, el que Armengol volia era veure en què consistia aquest compromís. En parlàrem i li vaig manifestar la meva absoluta disponibilitat i responsabilitat.

stats