CORRUPCIÓ
Misc 12/08/2013

Bárcenas torna a sacsejar el PP

L'aparició d'una nòmina de l'extresorer descol·loca Rajoy just abans que el jutge interrogui Cospedal

Juan Luis Galiacho
2 min

MadridMés males notícies per al PP. Dimecres la secretària general, María Dolores de Cospedal, haurà de declarar com a testimoni davant el jutge Pablo Ruz, i un dia abans ho faran els seus antecessors en el càrrec Javier Arenas i Francisco Álvarez-Cascos. El magistrat que instrueix el cas Gürtel -després de deu dies de vacances- voldrà esbrinar si són certes les acusacions de l'extresorer del PP Luis Bárcenas, que assegura que durant un bon grapat d'anys es van rebre donacions d'empresaris destinades a finançar campanyes electorals i pagar sobresous a alts dirigents del partit.

Bárcenas, amb l'estratègia d'engegar el ventilador contra els seus excompanys de direcció del partit, va deixar entreveure al jutge que els secretaris generals estaven plenament al corrent dels comptes opacs. Per si no n'hi havia prou, el diari El Mundo va reproduir ahir una nòmina que demostraria que el maig del 2012 Bárcenas seguia cobrant del PP un salari. La data és significativa, perquè desmunta la versió de Mariano Rajoy. El president del govern espanyol sostenia que l'extresorer va ser apartat del partit abans que ell accedís a la Moncloa, a finals del 2011. Sembla que no és ben bé així. L'any passat, quan el nom de Bárcenas ja estava infestat de sospites per corrupció, el PP li seguia abonant les seves 14 pagues de 18.257 euros.

Estratègia: negar-ho tot

Per protegir-se de les revelacions de Bárcenas, fins ara l'estratègia del PP ha estat negar-ho tot i jugar a la defensiva. Els populars volen aparentar tranquil·litat davant la citació de Cospedal, Cascos i Arenas. I subratllen que la seva intenció és col·laborar amb la justícia per aclarir el cas. Crida l'atenció que entre els dirigents del PP citats pel jutge no hi figuri Ángel Acebes, que també va ser-ne secretari general. Al capdavant de la Fiscalia Anticorrupció, curiosament, hi ha Antonio Romeral, un lloc que ocupa des del 2000, després de ser proposat pel ministeri de Justícia, que dirigia Acebes.

Incertesa per Cascos

Però el que més inquieta al PP de les declaracions d'aquesta setmana davant Ruz és el que pugui dir Álvarez-Cascos, que era molt proper a Bárcenas i fa uns anys va trencar amb Rajoy. "Si Cascos parla, Rajoy ho pot passar molt malament, i també Aznar, amb qui ja no es porta bé", admeten fonts del partit, que confien, però, que no destaparà res, "pel seu propi bé". Cascos apareix citat a la suposada comptabilitat B de Bárcenas com a beneficiari de 412.390 euros en sobresous.

De la declaració d'Arenas no se n'esperen sorpreses. I pel que fa a Cospedal, a qui Bárcenas no amaga la seva animadversió, haurà d'explicar un rebut de 200.000 euros lliurats suposadament per la constructora Sacyr per a la campanya de la secretària general del PP a Castella-la Manxa. Fonts del cas indiquen que encara pot aflorar més material, "sempre que Bárcenas i els seus advocats vulguin". S'especula que podria haver-hi alguna conversa gravada per l'extresorer amb Cospedal i amb Rajoy o algun rebut "de gent important".

stats