INVESTIDURA
Política 21/10/2016

Armengol demanarà llibertat de vot si el Comitè Federal opta per l’abstenció

La petició la farà al grup parlamentari, controlat per un home de Díaz

Jaume Vinyas
2 min
La presidenta, Francina Armengol, atén els mitjans després de clausurar el Congrés internacional de policies tutors.

PalmaFrancina Armengol no només manté el torcebraç amb la gestora del PSOE, sinó que augmenta l’aposta. La secretària general del PSIB va anunciar ahir que demanarà llibertat de vot per als diputats del PSIB si el Comitè Federal d’aquest diumenge acaba votant a favor d’abstenir-se durant la investidura de Mariano Rajoy. “Demanaré llibertat de vot a la direcció del grup parlamentari socialista perquè crec que vam dir clarament que no facilitaríem un govern del PP. A partir d’aquí, crec que si això ha de canviar, ho ha de fer a través de la veu de la militància i, si no ho permeten, a través de la llibertat de vot”, va dir la presidenta després de clausurar unes jornades a Palma.

Armengol mou fitxa, per tant, davant el previsible triomf dels partidaris de facilitar la investidura de Rajoy. La líder dels socialistes balears insisteix que està convençuda que es mantindrà el ‘no’ a Rajoy però, portes endins, els dirigents de la formació admeten que els càlculs no surten. Davant l’amenaça de Podem de trencar el Pacte si els dos diputats del PSIB s’abstenen en el debat d’investidura, a Armengol només li queda la carta de trencar la disciplina de vot, un debat que incomoda molt els dirigents de la formació, queno s’havien trobat mai amb una fractura d’aquest calibre amb el carrer Ferraz.

L’home de Susana Díaz al Congrés

No sembla que la petició d’Armengol de donar llibertat de vot als diputats sigui ben rebuda al grup parlamentari. El seu secretari general és Miguel Ángel Heredia, secretari general de la formació a Màlaga i considerat l’home de Susana Díaz a Madrid. La federació andalusa ha estat la primera que ha apostat, obertament, per l’abstenció aquesta mateixa setmana.

Precisament, Armengol va llançar ahir un petit dard contra la presidenta andalusa. “Cosir no és imposar. És dialogar”, va assegurar en una entrevista al programa Hoy por hoy de la Cadena Ser. La frase feia referència, clarament, a les paraules que Díaz va pronunciar quan van dimitir desset membres de l’executiva federal, inici del procés que va desembocar en la dimissió de Pedro Sánchez: “M’oferesc per cosir i conciliar al partit”.

Armengol va insistir en la seva oposició decidida a propiciar un govern del PP apel·lant a la història del partit. “La història democràtica del PSOE va en la línia de defensar una ideologia d’esquerres, i l’esquerra que representa el PSOE és l’alternativa a un govern del PP, no ser la crossa del PP”.

Davant la previsible negativa del grup parlamentari socialista a concedir la llibertat de vot, Armengol encara té la possibilitat de convèncer el Comitè Federal perquè accepti que només s’hi abstinguin els onze diputats socialistes que requeriria Rajoy per aconseguir majoria parlamentària, una opció que la federació andalusa tampoc no acaba de veure amb bons ulls.

O això o trencar amb la disciplina de vot, un escenari de conseqüències incertes en el nou PSOE.

stats