28/03/2015

Areal: “Bárcenas era el meu cap i fixava la despesa electoral”

2 min
HO NEGA TOT  El cunyat de Matas va negar haver demanat donatius irregulars.

PalmaTercera versió de la fórmula de pagament de la seu del PP del carrer Palau Reial. La declaració de Fernando Areal, exgerent del PP i cunyat de Jaume Matas, va oferir un nou relat dels fets, diferent de l’oficial que havia explicat José Ramón Bauzá i que ja era una rectificació d’una primera informació aportada pel partit. Areal va dir a José Castro, que investiga una nova peça per presumpte finançament irregular de la formació conservadora, que la segona part de l’operació de compra de la seu es va finançar amb una pòlissa de crèdit, ja que les aportacions dels militants i els donatius no eren suficients per fer front a la despesa.

Per aquest pis que completava la nova seu del PP, la formació havia subscrit una opció de compra que segons Areal havia costat “uns 14.000 o 15.000 euros”. En tot cas, Fernando Areal va negar tenir constància de cap irregularitat en el finançament de la seu, ni del PP en general, i va negar haver demanat mai cap comissió a empresaris. Segons l’exgerent del PP, la constitució de la pòlissa es va fer perquè l’operació era més cara del previst i les quotes dels militants que es disposaven no eren suficients.

Pel que fa a la primera part de l’operació, la que correspon a la compra de la planta principal de l’actual seu del Partit Popular, Areal va explicar al magistrat en presència del fiscal anticorrupció, Pedro Horrach, i de l’advocat de Jaume Matas, Miquel Arbona, que ja es va trobar el crèdit hipotecari constituït i que la seva intervenció va ser “renegociar amb el banc perquè els interessos eren molt alts”, va dir a preguntes dels investigadors.

Relacions amb Madrid

El finançament del PP estatal ja es troba sota investigació judicial i per aquest motiu -i, sobretot, perquè Bárcenas, l’exgerent de la formació, no va mostrar sorpresa per les declaracions de Javier Rodrigo de Santos sobre la participació de l’empresari Antonio Pinal en el pagament de la seu- Fernando Areal va ser interrogat sobre aquesta qüestió, però va reiterar que no tenia cap constància d’aquesta qüestió i va reiterar que eren els militants i donatius puntuals els que havien sufragat la nova seu del PP.

També va explicar que tenia relació habitual amb Luis Bárcenas, ja que “era el meu cap” com a responsable general dels comptes del PP. Però va negar en tot moment tenir cap coneixement d’operacions irregulars. Pel que fa a les campanyes electorals, sí que va detallar que era precisament l’extresorer qui “fixava els límits de la despesa, les quantitats de les quals disposava el partit per fer front als diferents comicis”, va dir.

Segons fonts properes al cas, en les properes setmanes Anticorrupció proposarà la pràctica de noves proves i alguna nova compareixença, ja que en aquests moments el ministeri públic està treballant amb alguns possibles testimonis que podrien aportar informació sobre si alguns empresaris de la construcció pagaven algun tipus de comissió al PP a canvi d’aconseguir importants obres públiques.

Per la seva banda, qui quan va succeir tot el que ara s’investiga era president del PP, Jaume Matas, va comparèixer per videoconferència des de la presó de Soto del Real i es va negar a declarar per “recomanació del meu advocat”. Tornava a anar amb el cap embenat.

stats