HISENDA
Política 30/11/2018

Acaba el novembre sense un document tancat de REB

La portaveu, Pilar Costa, manté que podrà entrar en vigor el gener de 2019 tal com s’havia dit fins ara

S. V.
2 min
Els descomptes aeris del 75% són un dels acords que ha de recollir el REB.

PalmaNomés queda un mes perquè acabi l’any 2018, però el Govern no tira la tovallola amb el Règim Especial de Balears (REB). La portaveu, Pilar Costa, manté que podrà entrar en vigor el gener de 2019 tal com s’havia dit fins ara. Ara bé, reconeixen que queda per perfilar la fórmula jurídica que tindrà i, a més a més, encara se n’han de tancar “els darrers serrells”, va dir la veu de l’Executiu, Pilar Costa.

Aquestes declaracions es varen fer ahir, el darrer dia de novembre, mes en el qual havia d’estar enllestit el nou document. Una vegada acabat el termini que el Govern s’havia donat, no hi ha una nova data per al nou REB, si bé consideren que és imminent. “Dins enguany quedarà el text tancat”, va afegir la portaveu.

Vols amb la Península

D’altra banda, pel que fa a declarar d’interès públic els vols amb la Península per poder establir un preu màxim dels bitllets, encara no hi ha cap novetat en relació amb el Ministeri després de la reunió mantinguda entre el conseller de Territori, Marc Pons, i les agències de viatges (AVIBA). Segons va explicar Costa després de la reunió de Consell de Govern, allò que sí que s’ha fet és instar la Comissió Nacional de Mercats i Competència a investigar les actuacions de les companyies aèries. “Estam fent feina conjunta amb Canàries, Ceuta i Melilla”, va afegir.

Ball de dates

La història del Règim Especial de Balears (REB) es deslliga del calendari que el Govern estimà.

Amb el govern de Rajoy, el REB havia d’aprovar-se durant el primer trimestre de 2018 i entrar en vigor el gener de 2019. Arribà el mes d’abril i tot i que, segons el llavors ministre d’Hisenda, Cristóbal Montor, les negociacions estaven molt avançades, el REB no es va aprovar per la falta d’acord en temes de fiscalitat.

Sense un document pactat, arribà el mes de juny. La moció de censura que provocà un canvi de govern dinamità el projecte, del qual només quedaven alguns “serrells pendents de resoldre”.

La situació ara és gairebé la mateixa que llavors, malgrat que les negociacions haurien de ser més àgils, tenint en compte que les dues administracions tenen el mateix color polític. Amb tot, el juny es va posar una altra data: novembre. I aquest mes acaba amb un nou incompliment. Allò que li queda al Govern d’Armengol és que, a través del decret llei, es mantingui el més important: que l’entrada en vigor sigui el gener de 2019.

stats