Misc 09/08/2013

La vaga dels docents balears

i
Sebastià Alzamora
2 min

Per a una convivència ordenada, hem de partir del respecte a la llei. Ara bé, perquè la convivència, a més d'ordenada, sigui fluida i productiva, cal desobeir la llei quan la llei és flagrantment injusta. Aquests dies, a l'ARA Balears hem pogut llegir articles excel·lents sobre el TIL (el decret de Tractament Integrat de Llengües, ordenat pel Govern Balear, presidit per José Ramón Bauzá) a càrrec de Bartomeu Picornell, de Jordi Poquet i de la nostra directora, Catalina Serra. I, a més, ahir també un magnífic reportatge de Quim Torra i Enric Abelló que arribava fins al fons del tema. Tenim, doncs, prou elements de judici en la mà.

Que un sistema escolar públic opti pel trilingüisme, o fins i tot pel multilingüisme, no tan sols té sentit sinó que, en el món d'avui, resulta d'entrada una actitud lloable. Qui no vol que els seus fills dominin tants idiomes com sigui possible, en una època en què la prosperitat (individual i col·lectiva) només es pot pensar a escala global? No hi ha ningú amb dos dits de front que pugui oposar-se, d'entrada, a l'ensenyament de llengües, i encara menys a l'ensenyament de l'anglès, que com tothom sap és la lingua franca mundial.

Ara bé, el problema arriba quan un argument aparentment tan bondadós com la introducció de l'anglès en l'ensenyament públic es converteix en un pretext per actuar políticament contra una llengua i una cultura. I això és el que passa exactament ara a les Balears. Segons el govern, cada centre ha de presentar un projecte lingüístic a la conselleria corresponent; si el projecte no és aprovat, el centre serà obligat a donar un cinquanta per cent d'hores lectives en castellà. I això és l'únic que cerca aquest govern: arraconar el català com a llengua vehicular de l'ensenyament públic a les Balears, en benefici del castellà. L'anglès tan sols és una excusa, sabent com saben que no hi ha cap centre, ni de primària ni de secundària, amb mestres o professors prou preparats per poder oferir un terç d'hores lectives en català.

No acaba aquí la cosa. Al costat del cinisme legislatiu, el govern hi afegeix xantatge executiu: al centre o al docent que no compleixi les ordres se li obrirà expedient sancionador, com ja s'ha fet a Menorca. I fins i tot s'han creat unes Juventudes del Círculo Balear que es dedicaran a rastrejar les aules illenques a la recerca de docents díscols. Els sindicats, com sempre, fan la puta i la Ramoneta, sense arribar a aclarir si convocaran una vaga indefinida o bé una de puntual. Però una cosa és segura: el curs escolar, a les Balears, començarà amb vaga. Serà una vaga dura, i al meu humil parer (algú em pot objectar que no m'hi jugo res, i tindrà raó) hauria de ser indefinida i innegociable: o es deroga el TIL i es milloren les condicions de feina de mestres i professors, o la vaga continua. Veurem què hi diu l'Assemblea de Docents, que afortunadament no té res a veure amb els sindicats. Però, en qualsevol cas, la vaga serà fruit de la irresponsabilitat i l'obcecació d'una colla de mals governants.

stats