L’EDITORIAL

La societat illenca avança en un doble sentit en la ‘normalització’

Demà se celebra el Dia internacional de les persones amb discapacitat. L’objectiu és promoure els drets i el benestar de les persones amb discapacitats en tots els àmbits de la societat i el desenvolupament; i, sobretot, conscienciar la societat civil sobre la seva situació en tots els aspectes de la vida política, social, econòmica i cultural. Les Balears avancen en doble sentit en la ‘normalització’ de la discapacitat i això és bo. Per un costat, les Illes lideren el creixement de la taxa activa entre les persones amb discapacitat, que passen del 34,2% al 40,8%. Són, doncs, les mateixes persones que pateixen aquestes discapacitats les que han decidit normalitzar la seva situació i continuar en el mercat laboral.

Per l’altre, des de les administracions, tant locals com autonòmiques, fan una aposta decidida per integrar aquest col·lectiu. La Conselleria de Serveis Socials i Cooperació ha impulsat un servei d’acompanyament adreçat a persones més grans de 16 anys i que tenen una reconeguda discapacitat física del 65% o superior. Ara un professional està a la seva disposició per ajudar a facilitar-los l’accés a l’oci, a la feina o a l’educació. L’Institut Mallorquí d’Afers Socials (IMAS) fa poc que ha anunciat que oferirà un servei d’acompanyament per a persones de la xarxa d’inclusió amb problemàtiques de salut mental.

La transformació de les Illes també és física. Fa estona que els immobles públics han començat a adaptar la seva fisonomia, introduint rampes i ascensors. Palma és la ciutat de l’Estat que disposa de més platges accessibles; en total, n’hi ha cinc. I no és l’únic nucli turístic accessible. Cala Bona n’és un altre exemple.

Aquest estiu, a Pollença varen posar en marxa un centre d’accessibilitat universal amb passarel·les adaptades que condueixen fins a la zona de bany. Na Neus el va estrenar de la mà de na Rebecca, una auxiliar d’infermeria. La nina estava feliç perquè podia arribar fins a la vorera de la mar i ficar-se a l’aigua dins una cadira amfíbia. Cal pensar que totes les persones són susceptibles de tenir limitacions o condicionants en algun moment de la vida. A les Balears en són conscients, per això es fa una aposta per introduir els elements fonamentals que ajudin a crear una societat basada en la igualtat de drets i d’oportunitats.

EDICIÓ PAPER 15/02/2020

Consultar aquesta edició en PDF