IAQUÍ
Misc 21/08/2013

La participació, el millor de la crisi

Jaume Perelló
1 min

ELS SISTEMES DUNARS són un patrimoni natural molt valuós, que avui continua, en algunes zones, sense el grau de protecció adequada. Qui no s'ha trobat amb més d'una sorpresa desagradable quan, transitant per un caminoi d'aquestes àrees dunars, ha comprovat que són veritables WC a cel descobert.

La pressió de milers de persones que hi caminen i el fet que serveixin com a vàters públics han degradat molts espais dunars que encara existeixen i que sobrevisqueren a les encimentades costaneres.

Per això, no pot ser més que una alegria que l'Ajuntament de Santa Margalida decideixi delimitar la zona i garantir així un mínim de futur per les trepitjadíssimes dunes. Però el més significatiu d'aquesta notícia no és la iniciativa proteccionista, sinó que es farà amb la participació directa dels ciutadans.

Aquesta participació no és un eufemisme d'aquells que es feien servir quan s'impulsaven les famoses agendes locals 21 i que eren eterns debats que poques vegades acabaven en actuacions concretes. Els veïns de Son Serra que ho vulguin podran construir el tancat i senyalitzar el fràgil sistema dunar. Ho faran amb les seves mans. La disfressa de voluntat de promoure la participació ciutadana no és més que manca de recursos públics. En temps de voràgine de llicències, els doblers entraven a balquena. Per tant, es contractava una empresa, es pagava una pasta i es tallava la cinta. Potser el millor de la crisi és que els ciutadans tenen cura del que és seu.

stats