Un país estrany, aquest nostre

En aquest país nostre, l’Església respon amb més rapidesa i contundència que la Justícia davant les denúncies per suposats abusos sexuals. Encara no s’ha jutjat l’exrector de Can Picafort i l’Església ja fa anys que l’ha expulsat. No ha estat cap mitjà de comunicació sinó el bisbe de Mallorca, Xavier Salinas, qui ha suspès el fins ara prior de Lluc, Antoni Vallespir, abans que es fes pública la denúncia. També ha estat ell qui ha posat el suport a la víctima per davant de la presumpció d’innocència del denunciat. I qui ha donat credibilitat a la denúncia quan ha respost a la proclama feta des de l’altar del monestir pel delegat dels coritos a Mallorca. “Farem costat al pare Toni perquè creim en la seva innocència. Respectam els judicis, però no són paraula de Déu, són paraula humana”, afirmava diumenge des de l’altar Josep Amengual. “Ells no ho coneixen tot, i ja s’ha dit que qui no ho coneix tot no coneix res”, li responia el bisbe, l’únic de terrenal que de moment ha actuat en aquest afer.

En aquest país nostre, els hotelers han de demostrar que governen presentant plans de protecció del litoral, del litoral que no ocupen els seus hotels. Durant quatre anys han legislat al seu dictat i ara, a tres mesos de les eleccions, costa dissimular. No els basta amb dictar una normativa urbanística favorable, també han de ser ells els que diguin què s’ha de protegir i què no. Si ho demanen els ecologistes, demanen la lluna. Si ho diuen ells, serà assumible. Per dignitat, el Govern hauria d’aparentar almenys que ja ho tenia previst.

En aquest país nostre, els governants ens diuen dia sí i dia també que sortim de la crisi, mentre milers de persones omplen el pati de la Misericòrdia de Palma fent coa per un lloc de feina. Si el nombre d’assistents determina l’èxit de la fira PalmaJob, la valoració no pot ser més positiva. Però si els milers d’assistents són aturats, l’èxit de la fira és inversament proporcional al compliment de les previsions econòmiques dels nostres governants. Podem triar: o la fira és un èxit o sortim de la crisi. Si governa Marga Durán a Palma ja sabem que l’any que ve les coes es traslladaran al nou palau de congressos. Una obra que costarà més de cent milions d’euros havia de ser polivalent. Ara també serà recinte firal. Un aixopluc milionari.

En aquest país nostre, el PP balear desencadena, amb una comissió d’investigació, una causa judicial pel suposat finançament irregular del mateix PP balear. I tot a tres mesos de les eleccions. Bauzá treu pit de les seves actuacions contra la corrupció quan, en realitat, no han passat de ser cops d’autoritat per consolidar-se internament. Malgrat que ho diguin, no se li coneixen expulsions de militants per corrupció i sí, en canvi, la d’Antoni Pastor o la de tres regidors d’Eivissa per problemes interns. Un país estrany, aquest nostre.

EDICIÓ PAPER 30/05/2020

Consultar aquesta edició en PDF