Premium Opinió 03/07/2014

Els nous emprenedors d’Andorra

Així és com m'imagino l'Andorra del futur: una Andorra que tutela idees i projectes innovadors i ajuda a convertir-los en casos d'èxit

i
Pere Augé
3 min

Més d'un assimila el concepte d'emprenedor amb un noi jove, grenyut, amb "xiruques" i una motxilla a l'esquena, carregat de somnis i d'il·lusions, que deambula per organismes públics i/o privats, entitats financeres o empreses de capital risc a la recerca d'algú que posi algun caleró en la seva brillant i innovadora idea, normalment tecnològica i que té un desenvolupat instint per esquivar cops de porta i puntades de peu.

Avui en dia, però, d'emprenedors n'hi ha de joves i de no tant joves, alguns fins i tot porten corbata i ja són titulars d'altres empreses, i no només porten al cap tecnologia i convertir-se en un Google, Facebook, Apple o Whatsapp, sinó projectes en els sectors més diversos.

Però centrem-nos en Andorra. El període de canvi en el que estem immersos també ha d'acabar influenciant en àmbit de l'emprenedoria, concepte que sembla relativament nou, però que ja té la seva història, també al nostre país.

De fet, ja foren emprenedors aquells que impulsaren els nostres primers projectes comercials o turístics. Aquell primer centre comercial que va fer virtut de la venda de molts productes als que tenia accés Andorra i que no arribaven a Espanya, aquell primer remuntador que va ser l'inici del que ha acabant essent un dels dominis esquiables més importants d'Europa, aquella primera casa de canvi de moneda que s'ha acabat convertint en una entitat bancària de referència... Emprenedors pioners que, en definitiva, han contribuït a escriure la nostra història. De fet, la nostra economia s'ha cimentat durant més de mig segle sobre el desenvolupament d'aquestes i moltes altres iniciatives pioneres.

Però en l'escenari actual on, ens agradi o no, hem hagut d'assimilar un nou model econòmic en un context internacional molt diferent del que teníem fa 50 o més anys, el concepte de l'emprenedoria està més present que mai i a nivells molt diferents.

Per una banda, el 1999 nasqué una iniciativa que aquest any entrarà en el 15è cicle anual: el Taller d'Emprenedors, que ha anat evolucionant en el seu format però que al final ha aconseguit que, amb més o menys èxit, hagin vist la llum, corresponentment tutelats, tot un seguit d'iniciatives empresarials. Aquest Taller, amb un magnífic programa de formació en què hi té molt a veure la Universitat d'Andorra, ha permès que aquest any, com d'una forma similar ha succeït els darrers anys, 14 emprenedors, joves i no tant joves i dels sectors més diversos, hagin pogut acabar el seu pla d'empresa i es postulin en el mercat andorrà com a potencials empresaris, si troben el suport adient, particularment el financer, és clar.

L'obertura econòmica ha permès el desenvolupament de noves iniciatives institucionals on l'exemple més evident és l'evolució de l'Andorra Desenvolupament i Inversió i el Premi Innovadors vers Actua, una iniciativa transversal que ha activat 3 clústers, de creixement i resultats desiguals però que, en definitiva, ha permès crear un escenari propici per a l'emprenedoria i la innovació entre gent del país i també de fora, generant uns i altres sinergies que marcaran l'avenir empresarial del país els propers anys.

Seguint amb aquesta evolució, fa pocs dies assistia a una conferència on es parlava d'emprenedoria corporativa, és a dir, de com les empreses consolidades potencien determinades idees d'emprenedoria i innovació. Ho veieu? Emprenedors del segle XXI amb corbata i Mercedes.

Però l'evolució no acaba aquí. Amb els clústers no n'hi ha prou en absolut. Ara toca desenvolupar els vivers d'empreses. El mateix especialista que ens parlava d'emprenedoria corporativa va ser un dels creadors del viver probablement de més èxit al nostre país veí: ESADE-Creapolis. Vinculats a un centre universitari de prestigi neixen aquests vivers d'empreses on el denominador comú és el talent i la seva tutela fins que el projecte es consolida i troba el finançament adequat.

Així és com m'imagino l'Andorra del futur: una Andorra que tutela idees i projectes innovadors i ajuda a convertir-los en casos d'èxit.

Fa poc se'ns ha parlat d'un centre de promoció econòmica a la Massana i d'una iniciativa similar a Andorra la Vella. Doncs bé, cal que aquests projectes es nodreixin de l'experiència d'aquells altres vivers que ja funcionen des de fa anys i, sobretot, no oblidem la imprescindible col·laboració de la Universitat. A Andorra en tenim una però crec que no està ni prou valorada ni prou aprofitada. Fa pocs dies, quan vaig ser convidat a clausurar amb una conferència el Taller d'Emprenedors d'enguany, vaig tenir ocasió de comprovar el potencial que té la nostra Universitat. Però senyors governants, si us plau, no l'abandonin al seu destí reduint els recursos que s'hi destinen. Ans al contrari, cal que hi inverteixin molt més. La formació és un pilar bàsic de la nostra societat i no sembla que s'hagi entès del tot.

Vivers d'empreses, Universitat, Emprenedors, Innovació, Progrés, Obertura i Diversificació Econòmica, combinats i amb harmonia, poden arribar a sonar molt bé, però cal trobar la fórmula màgica per tal que tots aquests conceptes puguin arribar a ser afinats instruments d'aquesta nova orquestra econòmica d'Andorra!

stats