Opinió 17/10/2013

La força de les utopies

i
Antoni Janer Torrens
3 min
La força de les utopies

Somiar no costa res. Ja ens ho va advertir el 1971 John Lennon en la seva cèlebre cançó Imagine , on s'imaginava un món sense guerres, religions, propietats, fam ni cobdícia. La història de la humanitat és la crònica de la constant recerca d'un món millor. Al segle IV aC Plató s'endugué una gran decepció quan la idolatrada democràcia atenesa condemnà a mort el seu mestre Sòcrates. Això li féu afirmar que allà on mana tothom no mana ningú. És per això que somià en un govern dels millors, és a dir, dels aristòcrates (en grec, aristos vol dir "el millor" i cratos , "poder").

Per dur a terme un projecte tan ambiciós, el filòsof atenès defensava que només mitjançant l'educació, il·luminadora d'una vida justa, es pot canviar una societat. Tanmateix, la seva poca fe en la condició humana li féu augurar una vida curta a l'aristocràcia, la qual acabaria degenerant en una tirania. L'Estat platònic, per tant, no deixa de ser una quimera. En la mitologia grega, la Quimera era un monstre, mescla de lleó, cabra i drac, que escopia foc. Fou mort per l'heroi Bel·lerofont muntat dalt del cavall alat Pegàs. Des del Renaixement, el caràcter tan fabulós d'aquest híbrid féu que una quimera fos sinònima de creació imaginària de l'esperit que hom creu com a possible, no sent-ho. Entelèquia ("tenir per acabat") també seria una altra paraula d'origen grec equivalent a cosa irreal; en els seus inicis, però, fou un terme filosòfic creat per Aristòtil i feia referència al punt d'arribada d'una actuació.

Al segle XVI el britànic Tomás Moro enriquiria l'imaginari de les quimeres i de les entelèquies amb l'encunyació d'un nou terme: utopia. L'emprà per descriure una illa imaginària pàtria d'una societat perfecta sense moneda ni propietat privada -en grec, etimològicament, podria significar "no lloc" ( ou-topos ) o "lloc del bé" (eu-topos ). Amb el temps, aquest mot perdria la seva connotació toponímica i passaria a al·ludir a un ideal irrealitzable. Alguns, però, s'entestaren a convertir-lo en real. Fou el cas dels nord-americans, que el 1787, en assolir la independència, no dubtaren a estampar en la seva constitució el dret a la recerca de la felicitat que té tot ciutadà. D'això en prengueren nota els revolucionaris francesos que el 1789 s'alçaren contra la classe benestant al crit d'igualtat, llibertat i fraternitat.

A Rússia, el 1917 les doctrines de Karl Marx atiaren la revolució bolxevic, que acabà per implantar un sistema comunista, vist aleshores com una autèntica utopia. El 1948, després de la Segona Guerra Mundial, la Declaració Universal dels Drets Humans fou un nou exemple d'utopia realitzable -una altra cosa és que sigui respectada. A la dècada dels seixanta els hippies es rebel·laren contra el sistema liberal-capitalista amb la idea utòpica d'un món millor. Alguns d'ells foren protagonistes a França del Maig del 68, que ens regalà per a la posterioritat frases com "Siguem realistes, demanem allò impossible". Més recentment els indignats del 15M també seguiren el mateix camí.

Ara, a les Balears, la històrica marea verda en defensa d'un ensenyament públic de qualitat ha estat un altre clam a favor de les utopies realitzables. És com si ens haguéssim oblidat la tan interioritzada consigna illenca del "i tanmateix". La societat ha despertat de la seva endèmica letargia i s'ha fet valer davant l'arrogància d'uns polítics massa confiats en les seves majories silencioses. No es recordava una implicació ciutadana tan gran. Tant les assemblees de docents com les Amipa de cada centre escolar han ressuscitat la força de la dialèctica. Tothom ha volgut dir-hi la seva en un gest de dignificació de la democràcia.

Així doncs, a casa nostra, la força de les utopies continua ben viva. És una força que ha servit per contrarestar la inflexibilitat que ha demostrat el Govern en cadascuna de les meses de negociació. Els representants dels docents hi han acudit sabedors de les paraules que, d'acord amb la Divina comèdia de Dante, hi ha gravades a les portes de l'infern: "Deixau tota esperança, els que hi entrau". Són unes paraules que ens remeten al món feliç de la novel·la homònima d'Aldous Huxley (1932), on l'Estat controla la vida dels individus com si fossin autèntics autòmats. Un argument similar conté 1984 , l'obra que el 1948 va escriure George Orwell per criticar el Gran Germà que pot arribar a esdevenir un govern totalitari i repressor. Només per haver aconseguit despertar la nostra consciència col·lectiva Bauzá ja es mereix un monument. Mentrestant, continuarem motivant-nos amb el famós vers de Miquel Martí i Pol: "Tot està per fer i tot és possible".

stats