El fons documental de Baltasar Porcel anirà a l'Arxiu Nacional

Andratx, poble nadiu de l'escriptor mallorquí, construirà un centre d'estudi i divulgació de la seva obra

Abans de morir, l'1 de juliol del 2009, Baltasar Porcel va manifestar als més propers el desig que el seu arxiu pogués ser consultat i estudiat. Amb la perspectiva del 2014, com a any del cinquè aniversari del seu traspàs, la família de l'escriptor nascut a Andratx i arrelat a Catalunya, treballa de valent amb l'Arxiu Nacional de Catalunya (ANC), amb la conselleria de Cultura de la Generalitat i amb l'Ajuntament andritxol per donar compliment a la seva voluntat i poder commemorar així l'efemèride.

"Baltasar era un gran treballador i molt polifacètic, si tenim en compte la vasta obra que va deixar, no només novel·lística, sinó també periodística i assagística. Tenia inquietuds múltiples: la política, la llengua, la història, l'art i, molt especialment, el món mediterrani", afirma la seva viuda, Maria-Àngels Roque, directora del departament de Cultures Mediterrànies de l'Institut Europeu de la Mediterrània (IEMed), del qual Porcel en va ser impulsor i president en l'etapa que es deia Institut Català de la Mediterrània.

Maria-Àngels Roque i els seus fills, Alexandre i Violant Porcel, van decidir que el llegat de l'escriptor s'havia de repartir entre Barcelona, on Baltasar Porcel va fixar la seva residència el 1960, i el municipi d'Andratx, on va néixer el 14 de març del 1937. Amb la voluntat que el vast arxiu que va deixar es mantingui com una unitat, els centenars de documents, galerades, llibres corregits a mà, correspondència i escrits originals i a màquina, seran llegats a l'Arxiu Nacional de Catalunya.

Mentrestant, a l'Ajuntament d'Andratx es facilitarà tot el material que es necessiti per donar contingut al centre d'estudi i divulgació de l'obra de Baltasar Porcel, que serà construït al poble que va convertir en "el mite" i punt de partida de la part més determinant de la seva literatura.

Inventari

"Porcel era molt metòdic", confessa la seva viuda. "Ho tenia tot arxivat amb gran ordre, la qual cosa ha facilitat enormement l'inventari que s'està fent". La família de l'escriptor no volia que cap document sortís de la seva casa de Barcelona sense inventariar, d'aquí que l'ANC hi va enviar, ja fa mesos, una arxivera perquè dugués a terme aquesta tasca. Segons Roque, "el registre de l'arxiu està molt avançat, així que el dipòsit a l'ANC podria fer-se abans de finals d'any". La família Porcel no rebrà cap compensació econòmica per aquest llegat a l'ANC, que es va comprometre a inventariar-lo i posar-lo a disposició del públic.

Aquest inventari del fons documental servirà també per al projecte en què treballa l'Ajuntament d'Andratx amb Maria-Àngels Roque i Alexandre Porcel. El futur centre de divulgació disposarà d'una selecció de documents ciclostilats del seu llegat, alguns objectes essencials en la vida de l'autor de Cavalls cap a la fosca , audiovisuals amb entrevistes que li van fer, programes televisius que va realitzar i, entre d'altres, l'"entrevista impossible" que va fer a Joaquim Verdaguer. També Andratx podria disposar de "tot aquell Baltasar abans de ser Porcel", a més d'una biblioteca sobre temes mallorquins que Roque qualifica de "molt interessant".

Un centre actiu

La voluntat de la família Porcel i també de l'Ajuntament d'Andratx és que el futur centre de divulgació de Baltasar Porcel sigui un espai dinàmic. "No pensam en una casa museu ni molt menys en una mena de souvenir folklòric. El centre tendrà interès en la mesura que estigui viu i molt actiu, a disposició de les escoles, dels seguidors de l'obra de Porcel i també de les persones que visiten Mallorca. I tendrà interès, sobretot, si som capaços de reflectir l'arrelament de Baltasar a Andratx i el món que creà a partir del seu poble. A través de la seva obra, es pot parlar de Mallorca, de les Balears i de tota l'àrea mediterrània", afirma la viuda de l'escriptor.

A més d'aquestes iniciatives, Alexandre Porcel i la seva mare han començat a treballar amb la conselleria de Cultura catalana per a la commemoració del cinquè aniversari de la mort de l'autor d' Els argonautes, que podria incloure una gran exposició divulgativa a càrrec de Julià Guillamón, conferències, debats i activitats diverses al voltant de l'escriptor i la seva transcendència literària, periodística i, també, política.

Està previst que l'exposició s'inauguri a Barcelona l'últim trimestre del 2014, mentre que a Palma podria arribar a principis del 2015. Posteriorment, l'exposició podria veure's a Madrid.

EDICIÓ PAPER 15/02/2020

Consultar aquesta edició en PDF