L’EDITORIAL

Els beneficis del turisme s’han de repartir més i millor

Si la principal activitat econòmica de les Illes Balears és el turisme, els beneficis que se n’extreuen s’han de repartir d’una manera equilibrada entre la societat. Aquest és un dels motius que fan imprescindible l’Impost de Turisme Sostenible i sembla increïble que, en ple 2019, els hotelers encara el posin en dubte. La societat l’ha assumit sense cap problema, i els visitants també ho han fet. Ningú no es manifesta reclamant que s’elimini. I, més enllà dels necessaris projectes ambientals o els que puguin ajudar a canviar el model turístic, que els doblers que en surtin es puguin dedicar a qüestions socials no hauria d’indignar ni sorprendre ningú. Repartir millor els beneficis del turisme vol dir que n’ha de poder gaudir més gent.

L’estratègia de la confrontació amb un Govern que empeny -amb més o menys fortuna- el sector a renovar-se, desestacionalitzar-se i millorar en qualitat hauria d’estar superada. El turisme de sol i platja sembla que gairebé ha arribat al límit, i el que empeny els visitants fora de les zones on fins ara eren més habituals també en tindrà. Els grans i els petits hotelers, i també els propietaris dedicats al lloguer vacacional, haurien de començar a tenir clar que el turisme a les Balears no hauria de créixer més: el malestar social que cada vegada genera amb més força n’és un símptoma clar. A l’inrevés, és hora que es comenci a estudiar com repartir-lo d’una manera que sigui menys abusiva i, fins i tot, com decréixer d’una manera planificada. Una retirada ordenada pot ser una victòria, en aquest camp, si es fa com cal. Una victòria per a tota la societat, però també per als hotelers mateixos.

Això no vol dir que s’hagin de posar traves al turisme, ni que sigui bona idea fomentar l’animadversió als visitants. Però sí que cal empènyer, amb fermesa, cap a un canvi de model, també productiu. El viratge en el sector hauria d’ajudar a cercar vies per deixar de dependre d’una sola via d’ingressos, a trobar alternatives al monocultiu turístic. Tard o d’hora hi haurà destinacions més barates que seran cada pic més competitives en tots els sentits, amb un espai per créixer que les Illes ja no es poden permetre. Idò abans que passi, cal que ens preparem. Entre tots, hem d’ajudar a fer virar l’economia. No es pot fer de cop i volta, però cal començar a rodar el timó.

EDICIÓ PAPER 17/08/2019

Consultar aquesta edició en PDF