Misc 13/11/2014

La Xina, els EUA i l’escalfament global

i
John Kerry
4 min

Els Estats Units i la Xina són les dues economies més grans del món, així com els dos principals consumidors d’energia i emissors de gasos d’efecte hivernacle. Tots dos junts representem prop del 40% de les emissions en el conjunt del planeta.

Aquest problema l’hem de resoldre junts perquè cap dels dos ho aconseguirà tot sol. Encara que els Estats Units eliminessin, d’una manera o altra, totes les emissions de gasos d’efecte hivernacle, no n’hi hauria prou per contrarestar la contaminació per carboni procedent de la Xina i la resta del món. I, igualment, encara que la Xina arribés al nivell zero d’emissions, no serviria de gran cosa si els EUA i la resta del món no canviessin de rumb.

Aquesta és la realitat a què ens enfrontem. Per això és tan important que les dues economies més grans del món hagin propiciat un fet de grans conseqüències per a la lluita contra el canvi climàtic.

Ahir el president Barack Obama i el president xinès, Xi Jinping, van anunciar conjuntament que s’havien fixat una sèrie d’objectius per reduir les emissions de carboni en el període posterior al 2020. D’aquesta manera -fent-ho junts i molt abans de la data límit fixada per la comunitat internacional- encoratgem els altres països a plantejar aviat uns objectius ambiciosos de cara a la reducció d’emissions i a superar tradicionals discrepàncies perquè, el 2015, puguem arribar entre tots a un acord sòlid i d’abast mundial sobre el clima.

La nostra declaració pot impulsar les negociacions mundials sobre el canvi climàtic, que es reprendran abans de tres setmanes a Lima i culminaran l’any que ve a París. El compromís adquirit per tots dos presidents -prendre mesures ambicioses als seus respectius països i treballar en estreta col·laboració per eliminar els obstacles en el trajecte fins a París-és un clar senyal que cal arribar a aquest acord, que s’hi pot arribar i que s’hi arribarà.

Aquesta declaració també representa una fita en les relacions entre els Estats Units i la Xina: és el resultat d’un esforç conjunt que va començar l’any passat a Pequín quan el conseller d’Estat Yang Jiechi i jo vam posar en marxa el Grup de Treball Estats Units - Xina per al Canvi Climàtic. Va ser una iniciativa motivada no sols per la nostra preocupació per l’impacte del canvi climàtic, sinó també per la convicció que les economies més grans del món, que també són les principals consumidores d’energia i emissores de carboni, tenen la responsabilitat d’exercir el lideratge.

Els objectius també són importants. Les mesures ambicioses adoptades conjuntament pels nostres països són el fonament per construir l’economia mundial baixa en carboni que necessitem per combatre el canvi climàtic. Els EUA tenen la intenció de rebaixar, abans de l’any 2025, les emissions de gasos d’efecte hivernacle un 26% o un 28% respecte al 2005, un objectiu ambiciós i factible alhora. En el període 2020-2025 el ritme de reducció de les emissions de carboni serà aproximadament el doble de ràpid que entre el 2005 i el 2020. Això ens permetrà transformar la nostra economia fins a arribar, l’any 2050, a una disminució de les emissions de l’ordre del 80%. Aquest objectiu es fonamenta en una anàlisi exhaustiva de les possibilitats que s’obren si baixen les emissions en tots els sectors de la nostra economia, amb importants beneficis addicionals per a la salut, la qualitat de l’aire i la seguretat energètica.

El nostre objectiu es basa en l’ambiciosa meta que el 2009 va fixar Obama: retallar, abans del 2020, les emissions de carboni un 17% respecte al 2005. Anem pel camí d’assolir aquest objectiu, alhora que creem llocs de treball i fem créixer l’economia amb l’ajuda del sector de l’energia neta, ara en expansió. Des que el president va ocupar el càrrec, la producció d’energia eòlica s’ha triplicat i l’energia solar s’ha multiplicat per 10. Aquest estiu, l’Agència de Protecció Ambiental ha proposat les primeres normes contra la contaminació per carboni per a les actuals centrals elèctriques, responsables d’un terç de la contaminació dels Estats Units.

Els objectius xinesos també representen un gran avanç. Per primera vegada, la Xina anuncia que fixarà un any en què arribarà al nivell màxim d’emissions de carboni -al voltant del 2030- per començar a baixar després, alhora que es compromet a intentar-ho abans. Això és important perquè, aquests últims 15 anys, la Xina ha sigut responsable de prop del 60% de l’augment de les emissions de diòxid de carboni a tot el món. Estem segurs que Pequín aconseguirà aquest objectiu abans del 2030, atès que Xi Jinping s’ha compromès a reestructurar l’economia, reduir dràsticament la contaminació atmosfèrica i estimular una revolució energètica.

La Xina també anuncia que, el 2030, el consum d’energia procedent de fonts netes (energies renovables i nuclear) haurà pujat fins a prop del 20%, amb la qual cosa enviarà un missatge molt potent als inversors i els mercats energètics de tot el món i contribuirà a accelerar la transició mundial cap a economies basades en una energia neta. Per assolir aquest objectiu, abans del 2030 la Xina haurà d’augmentar entre 800 i 1.000 gigawatts la seva capacitat de generar energies renovables: nuclear, eòlica, solar i d’altres; una quantitat enorme, gairebé la mateixa que tenen entre totes les actuals centrals elèctriques de carbó xineses, i gairebé igual a la capacitat total de producció d’electricitat dels Estats Units.

No hi ha dubte que tots plegats ens hi haurem d’esforçar més per promoure la descarbonització de l’economia global. Però en la diplomàcia del canvi climàtic, com en la vida, cal començar pel començament, i aquest pas endavant significa un nou començament. Dos països que durant 20 anys s’han considerat líders de bàndols oposats en les negociacions sobre el canvi climàtic s’han unit ara per trobar un terreny comú, decidits a fer progressos sòlids davant d’un desafiament global sense precedents. Assegurem-nos que aquest sigui el primer pas cap a un món més pròsper i segur.

stats