CORRENTIA
Opinió 27/07/2014

Voluntat d’ignorar

Guillem Frontera
2 min

Deu tenir vint-i-pocs anys i ara mateix fa els passos per l’aeroport, el seu avió du retard. Vesteix uns texans gastats per l’ús, no de fàbrica, i una lleugera camiseta blanca cobreix el seu bust: és la vida, la vida que s’ha encarnat en aquesta bellesa que s’ignora com a tal. O potser no? Els seus moviments us indicarien aquesta desimbolta ignorància de la pròpia bellesa, però la inscripció de la camiseta us empelta el dubte.

Diu: “Si busques, t’exposes a trobar”.

Així, amb les lletres onejant al pit -als seus pits-, diríeu que la inscripció conté un palpitant desafiament eròtic, una prova, un repte potser al vostre coratge o a la vostra capacitat de seducció. No faceu cas de l’eco d’advertència: és l’ham en el qual s’espera que piqui la vostra curiositat dissimulada i desvergonyida.

Però aquesta “lectura” no deu ser producte dels encaboriaments d’un vell verdolaga? Potser la joveneta és una científica, i potser la promesa oculta en premi a la temeritat de buscar sigui el coneixement. Tendria sentit: el coneixement sempre ha tengut enemics, que hi endevinen els dissolvents de velles creences i supersticions que els mantenen els privilegis -el poder. Les forces que han dominat el món mitjançant valors establerts han presentat tota casta de resistències i obstacles -fins a la pena de mort- per evitar l’accés al coneixement. El coneixement és transgressor i la veritat, revolucionària: com el sentit comú.

La guerra al coneixement figura fins i tot en pomposos textos jurídics i polítics. Ara mateix, per exemple, hi ha tota casta de maniobres per evitar que se sàpiga si els catalans són partidaris del dret a decidir i, en aquest cas, si voldrien la independència. La immensa majoria de la societat espanyola no vol que se sàpiga, i no fa gaire ha rebut el suport d’intel·lectuals com Savater, escriptors com Vargas Llosa i periodistes com Jiménez Losantos. Són, en general, persones que, d’una o altra manera, acceptarien que se les qualifiqués de liberals, amb els matisos que cadascú hi vulgui afegir. Però l’objectiu és evitar que els catalans s’expressin respecte del que per a ells és la gran qüestió de país.

La inscripció de la camiseta tendria, així, una altra possible lectura: “Si busques, t’arrisques a trobar una veritat que no t’agrada”.

stats