L'EDITORIAL
Misc 17/08/2013

La Via Catalana i el clam del dret a decidir

2 min

La cadena humana que el pròxim Onze de Setembre unirà el Pertús amb les Cases d'Alcanar serà una impressionant demostració de força i determinació de la societat catalana per aconseguir l'objectiu de l'emancipació. Els preparatius de la Via Catalana per la Independència avancen a bon ritme i ja es pot afirmar sense cap ombra de dubte que serà una jornada històrica, destinada a donar l'impuls definitiu al procés cap a l'estat propi i a mostrar al món que el motor de la mobilització és la societat civil i el seu compromís cívic. Una sola dada ja resulta especialment significativa: el nombre de voluntaris que participaran en la jornada, 30.000, és similar al dels Jocs Olímpics de Barcelona, un altre exemple de com la suma d'esforços individuals és garantia d'èxit.

Els últims dies alguns dirigents polítics i sindicals han remarcat la conveniència d'ampliar la convocatòria a tots aquells que són favorables al dret a decidir, més enllà de la seva opinió sobre la independència. L'entitat organitzadora, l'Assemblea Nacional Catalana, recull el guant i garanteix que, sense desvirtuar el caràcter nítidament independentista de la convocatòria, el clam que en sortirà serà "Volem votar", remarcant així davant la comunitat internacional el caràcter intransigent i antidemocràtic de l'estat espanyol. Es tracta d'una estratègia intel·ligent que permet, d'una banda, ampliar els suports interns i vèncer les reticències que puguin tenir encara a hores d'ara alguns col·lectius (els crítics del PSC, dirigents d'Unió, la UGT, les patronals, etc.) i, de l'altra, enviar un missatge clar a l'exterior: el que reclama el poble català és el dret a decidir el seu futur en una consulta democràtica i, si pot ser, pactada amb l'estat espanyol.

Una de les claus del procés sobiranista és la cohesió del moviment social que hi dóna suport i la fortalesa de l'argument democràtic. L'objectiu final, l'estat propi, caurà com fruita madura si som capaços de no cometre errors ni caure en provocacions destinades a trencar aquesta cohesió. Cal generositat i altura de mires. Cap vot i cap opinió, sempre que sigui respectuosa, es pot menysprear. Aquest és l'únic camí que assegura l'èxit.

stats