Publicitat
Publicitat

Por de la llibertat

LA HISTÈRIA ANTICOMUNISTA als Estats Units de finals dels quaranta va ser aprofitada per a la lluita contra el moviment obrer. Començaren amb els sindicats de descarregadors dels molls del Pacífic. Amb el pretext que podien sabotejar enviaments a la guerra de Corea, es van desfer dels elements més combatius. Vist l'èxit, la patronal va demanar que s'estengués a la resta de ports nord-americans. A rebuf d'un ambient de pànic, va ascendir Joseph McCarthy, un corrupte senador republicà que va passar a la història per la seva tristament famosa llista de comunistes i homosexuals. El seu nombre variava en cada discurs, sempre carregat d'acusacions que mai no va provar. No obstant això, amb el suport d'elements de la judicatura i la premsa, va alimentar un clima hostil, que va desembocar en la 'doctrina Truman'. El 1947, el president nord-americà va establir un programa per "investigar la infiltració de persones deslleials" entre els funcionaris, un pla que Eisenhower va ampliar a escales colossals. La caça es va acarnissar entre els que tenien idees progressistes. Encara que no es demostrés delicte, eren purgats simplement perquè se'ls considerava un "risc per a la seguretat" . D'aquesta manera, es van acomiadar 3.002 funcionaris, sis mil més van dimitir i desenes de milers van ser traslladats, segons recull l'historiador Josep Fontana en el seu llibre Pel bé de l'imperi.

HAN PASSAT MÉS DE 60 ANYS i sembla que fos avui. Aquesta mateixa ànsia d'aniquilació de l'heterodòxia es troba en el substrat de canvis legislatius impulsats a les nostres illes, on s'ha ressuscitat la censura prèvia i s'acumulen les denúncies per acomiadaments ideològics. Amb la solitud de l'únic suport dels propis, el Govern de Bauzá ha aprovat la Llei de símbols, que omplirà de xapes i banderes oficials edificis públics, retallades de personal i prestacions, i empaperarà a multes els qui hi defensin assumptes tan radicals com la llengua pròpia o una educació digna. Aviat traurà l'Obrer a Sant Josep perquè indueix a la lluita de classes. Després d'expedientar els tres directors de centres menorquins pel TIL, ara li ha tocat el torn al de Marratxí, amb efecte retroactiu, acusat d'atemptar contra el dret a l'educació d'una alumna durant la vaga educativa. I encara que aquests períodes foscos no són per sempre, a qui els pateix se li fan eterns i moltes vegades traumàtics. Si la resposta davant la mort civil és la paràlisi per la por i, després, la resignació, el bauzartisme haurà aconseguit el seu devastador imperi de la por de la llibertat. Tu, que malgrat els dubtes segueixes l'ona o simplement passes, demà pots ser el díscol. No te n'hauràs adonat i serà massa tard.

UN ALTRE GREU AVANÇ del revisionisme involucionista que patim és la nova llei de l'avortament, que pren a la dona la decisió sobre la maternitat. Gallardón decideix per nosaltres que sí o sí, excepte violació o risc per a la salut de la mare, i ens retorna als temps dels viatges a Londres i de les operacions clandestines. Senyor ministre, ocupi's de redreçar la crisi per eliminar el supòsit econòmic que allunya la procreació dels plans de vida de milers de ciutadans i deixi que la decisió dels fills per néixer sigui de les persones que se n'han de responsabilitzar.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 17/03/2018

Consultar aquesta edició en PDF