ABANSD'ARA
Misc 22/06/2013

Polidesa (1932-36)

De l'article de Josep Estalella (Vilafranca del Penedès, 1879 - Barcelona, 1938) al Butlletí de l'Institut-Escola. Ideari del director del centre creat per la Generalitat republicana, on es van formar mestres i alumnes que van ser rellevants després en la represa d'una pedagogia progressista alternativa sota el franquisme.

Josep Estalella
1 min
Polidesa

Peces Històriques Triades Per Josep Maria CasasúsConvingudes entre els nostres escolars les normes més estrictes en qüestions de polidesa, incansable el professorat a aprofitar les ocasions de recalcar-les, amatents els nois a complir-les joiosament, amb el poderós mòbil d'haver estat establertes comprenent tot l'abast i la justificació, s'ha pogut insinuar el perill que s'intentés convertir aquesta institució en una mena de torre de marfil i que els nostres alumnes resultessin després inadaptables a l'ambient general de nostre poble.

¿Ha d'aturar-nos aquest temor? ¿És a la general impolidesa a la que cal conformar les escoles, o és convenient que les escoles preparin el ferment que ha de renovar tota la massa social, per a elevar-ne el nivell de finor i sensibilitat, aquest nivell tan deplorablement baix i que ens fereix menys del que caldria, perquè els nostres sentits i els nostres esperits s'hi esmussen a força de topar-hi i amarar-se'n?

L'Escola ha d'afrontar aquest problema amb valentia. I aquesta qüestió capital ha de resoldre-la amb decisió i sense afluixar mai: cal no sols ponderar la polidesa fins a elevar-la al nivell dels pobles més cultes, ans cal exagerar-la, per a comptar amb el factor de pèrdua i amb el d'esmussament. [...]

Pensem en l'enorme massa que està per reformar; pensem en l'aplanament i enfonsament del seu nivell de correcció i polidesa, i pensem en la urgència de la seva elevació pel bon nom i el benestar del nostre poble.

¿Caldrà afegir que no tractem pas de confondre la polidesa amb una formulació freda, rígida i estereotipada, ans la considerem com una efusió naixent de la finor essencial i interna?

stats